Restoran Kawasan Makan Sedap Enak Gurih Khas Di Kuala Lumpur Malaysia

Restoran Tempat Makan Gourmet Yang Sedap Di Kuala Lumpur

Bila sebut tentang makan tengahari atau makan malam, sudah tentu anda perlu mencari makanan yang lazat, sedap, sedap, sangat murah di sekitar pusat bandar Kuala Lumpur Malaysia. Negara yang mula menjadi pilihan pelancong dari seluruh dunia dan Indonesia ini boleh menghabiskan masa yang agak lama dengan kemudahan lawatan kulinari yang tersebar di seluruh daerah pelancongan penting. 

Menu yang lazat dan lazat ini, sudah tentu, boleh dimasukkan ke dalam rasa yang enak, pedas dan berempah yang digabungkan dalam hidangan yang menarik minat selera. Sememangnya restoran atau tempat makan yang lazat dan lazat ini pelbagai disarankan oleh penduduk tempatan dan pelancong dari blog, komuniti, kepada pengulas yang pernah mencuba hidangan ini sebagai destinasi pelancongan kulinari yang wajib dipilih dan datang ke lokasi tidak terlalu jauh dari pusat pengangkutan awam di sana. Berikut penjelasannya:

#1. MOM FOOD BUKIT BINTANG | Halal | Buka: Isnin-Sabtu 11:00 – 22:00

Alamat: kawasan Jalan Mesui Bukit Bintang

Pelbagai juadah yang enak dan sedap terdapat di restoran ini, hidangan yang sangat sesuai dengan selera orang Indonesia, tentunya pelbagai pengembara menyarankan untuk mencubanya, dan sentiasa ada komen nyata dari ulasan blog dan komen dari masyarakat yang telah datang ke restoran ini. Hidangan yang kaya dengan herba dan rempah ratus ini tentunya menjadi tarikan utama seperti ikan gerang aram, ayam goreng berempah, hingga kangkung masak sambal belacan. 

Hampir semua hidangan yang dihidangkan di restoran ini semuanya sedap dan harganya sangat sesuai dengan bajet makan anda. Pastikan anda tiba pada masa yang tepat kadangkala hidangan yang anda pesan boleh habis dijual kerana ia disukai oleh penduduk tempatan dan pelancong yang memesan hidangan ini pada waktu tengahari atau makan malam.

#2. RESTORAN MASAKAN MASAK RUMAH MUAR | HALAL | Dibuka setiap hari kecuali Isnin 11:00 – 15:00 dan 18:00 – 22:00.

Alamat: Jalan Tengkat Tongshin area Bukit Bintang

Restoran yang lazat ini, sudah tentu menghasilkan hidangan yang sangat lazat dan lazat pilihan semua penduduk tempatan KL Malaysia dengan hidangan yang memikat selera. Menu yang sangat fenomenal iaitu sayur kailan goreng yang pastinya menjadi rebutan para penikmat hidangan istimewa ini. Anda mesti memilih menu ini dan memasukkannya ke dalam menu makan tengah hari atau makan malam anda sebagai tambahan kepada hidangan lain. 

Jangan lupa mencuba otak-otak yang sangat sedap. Semestinya restoran ini pastinya pelbagai pelancong dari Indonesia yang hadir mengikut citarasa kerana gabungan herba dan rempah ratus sangat menepati sehingga makanan di restoran ini pastinya menjadi hidangan lazat yang tidak dapat dilupakan.

#3. PASARAN PUSAT | HALAL | Dibuka setiap hari 10:00 – 19:00.

Alamat: Jalan Hang Kasturi, Kuala Lumpur 50050, Malaysia.

Ia bukan sekadar destinasi pelancongan untuk mencari cenderamata, tetapi makanan lazat khas di KL Malaysia sudah tentu boleh menjadi cadangan anda untuk merasai di tengah hari nanti. Penjualnya sangat ramai, sudah tentu anda pelancong Indonesia yang beragama Islam, sudah pasti anda akan memilih hidangan halal, cuba sahaja gerai restoran Babah Yusuf. 

Sudah tentu pelbagai pilihan pelancong Indonesia memilihnya dengan hidangan nasi biryani, nasi kandar, roti naan, dan minuman khas teh Tarik turut disediakan untuk menemani hidangan berat anda hari ini.

#4. ALOR JALAN | HALAL | Dibuka setiap hari 18:00 – 23:00

Alamat: Jalan Alor, Bukit Bintang, 50200 Kuala Lumpur, Malaysia.

Sepanjang Jalan Alor telah bertukar menjadi tempat yang fenomenal di Bukit Bintang sebagai tempat makanan yang lazat dan enak. Terdapat begitu banyak penjual yang menyediakan hidangan yang sangat menarik dan unik untuk dicuba, pastikan anda yang ingin mendapatkan hidangan halal mesti pergi ke penjual yang betul. 

Sebagai nirwana, tempat makan yang hadir pada waktu malam, ini sememangnya pilihan yang tepat apabila makan malam semakin hampir. Anda boleh mencuba hidangan tipikal bermula dari hidangan makanan laut, sup, hinggalah kepada snek ringan yang semuanya ada di Jalan Alor. Pastikan anda perlu tergesa-gesa untuk hadir kerana terdapat beberapa gerai yang akan beratur panjang untuk mendapatkan hidangan hidangan yang sangat lazat.

#5. PASAR MALAM JALAN PETALING | HALAL & TIDAK HALAL | Dibuka setiap hari 18:00 – 23:00.

Alamat: 55 Petaling Street, Chinatown, Kuala Lumpur, Malaysia.

Lokasi ini sememangnya pelbagai pelancong backpacker yang menginap di mana bilangan asrama yang mencukupi dengan harga yang bersesuaian dengan poket sudah pasti menjadi tarikan utama. Lebih-lebih lagi pada waktu malam, seluruh jalan akan dipenuhi dengan penjual yang menjual hidangan lazat dan sedap dengan pasangan halal dan tidak halal. 

Terutamanya pengembara Muslim harus memberi perhatian kepada penjual yang menyebut hidangan mereka sebelum pintu masuk atau di cermin paparan. Menunya agak pelbagai, bermula dengan masakan Cina, makanan laut, Melayu, dan India, ini boleh menjadi salah satu pilihan anda untuk mengisi malam di sekitar Chinatown KL Malaysia.

#6. FOOD COURT KLCC | HALAL DAN TIDAK HALAL | Dibuka setiap hari 11:00 – 21:00

Alamat: Suria KLCC, Jalan Ampang Kuala Lumpur.

Selepas anda melawat menara KLCC untuk menikmati waktu makan, terdapat medan selera disediakan di kawasan pusat beli-belah Suria KLCC dengan hidangan yang sangat menarik dan unik. Pilihannya cukup lengkap, bermula dari masakan Cina, Melayu, India, ini sudah bertukar menjadi pilihan yang wajib dipilih untuk mengisi perut tengah hari ini. 

Memang ada masakan halal dan tidak halal yang mesti disesuaikan dengan karakter masakan yang bakal anda makan. Jangan lupa juga ada hidangan vegetarian khas untuk anda yang tidak menggemari makanan haiwan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *