Sebab Mendaki Gunung: Apakah motivasi untuk berpenat lelah ke puncak untuk melihat pemandangan yang indah

Sebab Mendaki Gunung

Mungkin anda lihat beberapa lelaki dan perempuan sangat gemar mendaki gunung, setiap tahun mereka akan membuat itinerary mendaki gunung di mana sahaja mereka berada di Indonesia. Sememangnya sesetengah orang mempunyai motivasi tertentu agar hobi mendaki gunung dapat direalisasikan dengan jadual yang telah ditetapkan.

Terdapat banyak sebab mengapa semua orang ingin melakukan, contohnya, pencinta alam mendaki gunung, ingin menikmati alam dan pemandangan, mengikuti trek terperinci ini, tentu saja, ingin tahu fenomena ini dapat direalisasikan dengan mudah. Berikut adalah beberapa sebab dan juga motivasi di sebalik fenomena seseorang mendaki gunung malah mengorbankan masa, tenaga, dan wang ringgit agar misi ini dapat berjalan dengan baik dan mengikut perancangan, berserta penjelasan.

wSbVvGDyZlM5clTR9zyHahVieRnxcOip8Abl 2fUc3Sr RcVLva wDll9J4uAfhA9KyLl17GX6H4dghyzvpPnDjEBwz6UnFX ZKodUt3JfN1NroHc09JPCsarVQnMO3ueq979 miJJeMkx g JXMii8Umy K3r1IwsAy9Q8O914fhzKJd6i QT1Q
Poto oleh: wijayaryputu.wordpress.com

1. UJIAN TAHAN DIRI.

Motivasi inilah yang menjadi sebab mereka ingin membuktikan betapa tabahnya mereka untuk menakluki laluan pendakian gunung ini. Apabila misi mendaki gunung yang mereka uji sendiri, kemampuan mereka untuk mengawal sifat pentingkan diri mereka adalah sangat tinggi. dan mengembara dengan menempuh laluan yang ada dengan kaki yang kuat, malah terpaksa menghadapi beberapa halangan yang sangat kuat bermula dari rupa bumi yang curam, merendahkan trekking, kepada cuaca ekstrem sedia datang pada bila-bila masa malah keselamatan diri boleh menjadi taruhan.

2. LOKASI JAUH DARI BISING KOTA.

Mendaki gunung juga ada yang ingin jauh dari kesibukan dan kebisingan kota, ingin bertenang sejenak sambil menikmati semua laluan perjalanan yang ada dalam pendakian gunung. Mencari kesunyian serantau dan perlu bersatu dengan alam semula jadi dengan cara ini sesetengah orang telah melakukannya.

Terasa segar dengan udara pergunungan yang jauh dari pencemaran, melakukan pertukaran udara yang cepat menjadikan keadaan badan sentiasa prima dan tentunya keselesaan untuk menikmati rintangan alam yang kemudiannya akan menjadi satu pencapaian yang akan dikenang. Lebih-lebih lagi dengan hutan tebal serta flora dan fauna yang unik sebagai bonus jika anda ingin melakukan ekspedisi alam semula jadi.

3. TEMPAT PENCARIAN INSPIRASI.

Tempat yang tenang dan alam semulajadi sesetengah orang ingin mendapatkan idea untuk kehidupan yang ideal. Seseorang memerlukan kawasan yang sunyi dan sunyi, tiada gangguan, bandar yang sibuk memilih untuk mendaki gunung, motivasi untuk merealisasikan matlamat mereka mesti boleh mendapatkan idea yang cerah, pilihan yang mereka ada untuk merenung dan menimbang mana yang akan menjadi terbaik untuk dipilih. Setakat ini anda akan melihat sebuah kisah dongeng yang menarik dan unik lahir selepas mereka mendaki gunung dalam bentuk puisi dan juga mesej untuk alam kepada manusia.

4. TEMPAT FOTOGRAFI TERBAIK.

Jangan salah faham, sebab motivasi untuk dapatkan angle spot photography boleh jadi dari mendaki gunung. Laluan yang mereka lalui mampu menjadikan objek foto yang sangat menarik dan unik, lebih-lebih lagi pemandangan alam yang luas telah dikeluarkan pada masa tertentu. Keindahan warna hijau dan warna-warna semula jadi lain dari alam semula jadi lahir daripada penggambaran foto yang boleh menjadi kawasan perniagaan baharu untuk dijual kepada pihak ketiga yang kebetulan mahukan kerja ini untuk projek yang bakal mereka usahakan.

5. CABARAN BARU.

Sebelum ini, anda tidak pernah melakukan aktiviti mendaki gunung, ketika ini ada masa untuk pergi ke alam semulajadi, ada yang menggelarnya sebagai cabaran baharu yang mesti diselesaikan segera. Aktiviti fizikal yang kuat dan menguji ketahanan badan adalah satu pencapaian yang harus dijalankan agar tugas atau cabaran baharu ini perlu direalisasikan segera apabila kebosanan mengunjungi pusat pelancongan lain tidak mahu lagi dikunjungi. Ini adalah motivasi untuk mengelakkan kebosanan untuk melawat kawasan kegemaran anda telah menghampiri anda.

6. SEBAGAI ACARA UNTUK MENCARI PERLAWANAN.

Melalui atau dengan ini, penyertaan anda dalam komuniti pencinta alam dan sudah tentu bertemu dengan idola anda juga boleh dilakukan. Anda terus bertemu dan sentiasa bersama dalam pendaki gunung, membuat cinta dan kebahagiaan berjalan dengan cara mereka sendiri. Ada keserasian dan sentiasa gembira apabila bertemu inilah punca seseorang yang ingin menjemput jodohnya sekiranya mendaki gunung.

7. IKUTI TREND SEMASA.

Ada yang mendaki gunung semata-mata untuk mengisi masa, tiada siapa yang istimewa, malah mahu dimasukkan ke dalam demam isu komuniti selfie Instagram sekarang. Alasan ini memang ada pada sesetengah pendaki kerana ingin melihat secara peribadi dan membuat liputan peribadi sehingga menjadi tema yang akan mereka siarkan di media awam malah menjadi saksi bahawa mereka sudah sampai ke puncak gunung bersama masyarakat yang mereka ikuti.

8. MISI PROJEK.

Apabila tugasan sudah mula kelihatan anda perlu melaksanakannya, misi projek yang bakal dihadapi menjadi alasan motivasi untuk menyiapkannya. Projek yang akan disiapkan boleh mempunyai pelbagai tujuan, untuk diri sendiri untuk bekerjasama dengan pihak lain.

Khusus untuk diri sendiri, anda mungkin ingin membuat liputan kisah dongeng yang ditulis dalam bentuk artikel blog atau video untuk chgual youtube anda. Atas sebab ini, anda mesti terlibat secara peribadi untuk melaksanakan pendakian gunung bersama-sama rakan sekerja yang lain supaya kandungan kreatif yang anda cipta lebih tulen dan sesuai dengan situasi sebenar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *