Sejarah Sungai Terkenal Singapura

Sejarah Sungai Terkenal Singapura Destinasi Pelancong Terkenal Berubah Penuh Dengan Cerita

Sejarah Sungai Terkenal Singapura

Anda pasti akan menikmati lawatan di Singapura di mana sungainya sangat bersih dan pastinya tempat paling popular dan popular untuk menghabiskan masa bercuti. Ternyata pada zamannya memerlukan usaha untuk menjadikan sungai ini bersih dan sangat indah. Perjuangan ini amat dihargai kerana pada mulanya sungai tersebut sangat kotor dan penuh dengan sampah sarap dan ada juga sisa yang dibuang sehingga berbau tidak sihat.

Sungai di Singapura sememangnya sangat bersejarah untuk pembangunan negara ini sehingga muncul sebuah tamadun negara yang begitu gigih menjadikan segalanya lebih teratur. Sungai yang mengalir di sepanjang daerah di Singapura khususnya di selatan akan bermuara ke laut dan mengalir melalui beberapa daerah tersebut, ketika itu masih ramai penduduk setempat menjalankan aktiviti di sepanjang sungai tersebut.

XTnmaBpb7y86jaw 8mkPLvSzH0K6TTGz6lCTEqEIdy6lCFpHGQxO0riFnk9yEZELbgMiyfRrhy9ByOIqq8 so
Poto oleh: getlost.id

Imbas kembali sekitar tahun 1819 sungai ini sangat terkenal sebagai cara terbaik untuk menggerakkan penduduk di hilir untuk pulang ke kampung untuk menjalankan aktiviti harian dan ekonomi. Seiring berjalannya waktu, tahap perdagangan menjadi lebih tinggi dan beberapa pusat perindustrian muncul dalam jumlah yang banyak. 

Kesannya ialah segala bahan buangan yang merupakan hasil daripada proses pengeluaran yang dilakukan oleh pelaku ekonomi ketika itu membuang semua sisanya ke dalam sungai sehingga air sungai menjadi kotor, berbau, dan tidak bersih lagi. Sisa buangan yang banyak dibuang di sungai adalah sisa ternakan ayam dan ternakan lain. Walaupun berlaku pemunggahan dan pemunggahan minyak dari kapal ke darat, ia tumpah ke sungai, menjadikan alam sekitar lebih kotor dan tercemar.

PEMBERSIHAN SUNGAI DI SINGAPURA BERMULA.

melalui atau bersama-sama dengan fenomena seperti ini sekitar tahun 1977 apabila Kerajaan ketika itu mempunyai aktiviti membersihkan sungai di Singapura secara intensif, pembersihan sungai ini bermula dari Sungai Kallang dan termasuk Sungai Singapura {atau Sungai Singapura}. 

Kos yang ditanggung ketika itu sangat hebat, sehingga USD 300 juta, serta melaksanakan pengurusan bandar dengan menempatkan semula semua komponen ekonomi yang ada di sepanjang sungai termasuk peniaga dan seterusnya memindahkannya ke tempat yang telah ditetapkan. Segala sisa yang menjadi sampah, lumpur, dan segala yang mendap di sungai dikorek ke dasar untuk dibersihkan.

Di Singapura sendiri mempunyai kira-kira 40 sungai yang mengelilingi negara ini dan yang terbesar ialah Sungai Singapura atau Sungai Singapura yang mempunyai panjang +/- 3.2 km. Hulu bermula di Jambatan Kim Seng dan sudah tentu akan menuju ke Marina Bay. Sungai terpanjang Singapura mengalir ke pusat perniagaan penting negara seperti Boat Quay dan Clark Quay. Lihatlah ini sekarang selepas membersihkan pertumbuhan pusat ekonomi baru yang boleh dinikmati sehingga kini.

Tempat lepak ke hotel telah mula dibina supaya pada waktu malam anda dapat melihat lampu-lampu yang sentiasa menghiasi pusat-pusat pelancongan berwarna-warni yang semakin terkenal dan menjadi tunjang utama kerajaan Singapura. Semestinya tema jenis restoran yang dibuka ialah makanan laut, masakan Cina, dan Melayu yang di sini menjadi pilihan pelancong agar tema percutian itu lengkap ketika berada di negara ini.

WAKTU SUNGAI SINGAPURA.

melalui atau bersama-sama dengan peredaran masa dan beberapa infrastruktur negeri yang baik telah dibina, idea akan muncul untuk merancang bandar yang lebih moden. Sungai ini digunakan untuk pelancongan dengan Singapore River Cruise yang sangat terkenal yang boleh dinikmati oleh penduduk tempatan dan pelancong yang ingin menikmati suasana negara kecil ini dengan tarikan menarik dan unik semasa di atas kapal. 

Trip kali ini memang laluan istimewa di sungai terpanjang ini, kerana lorong terbaik dengan pemandangan ke kiri dan kanan menunjukkan pusat bandar dan pusat perniagaan sebagai tarikan utama untuk menyertai lawatan ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *