Senarai Latihan Matematik Tahun 1 Kurikulum KSSR – PDF

Latihan Matematik Tahun 1

Senarai modul Latihan Matematik Tahun 1 berdasarkan Kurikulum KSSR ini adalah himpunan soalan dan ujian yang dikongsikan oleh ramai guru di Malaysia dalam bentuk fail PDF dan boleh dimuat turun secara dalam talian mengikut topik yang dipilih.

Untuk menguji tahap kefahaman dan kemahiran seseorang pelajar dengan semua mata pelajaran di sekolah, pelajar perlu melalui pelbagai sesi pembelajaran dan lebih kerap melakukan latih tubi untuk menyelesaikan setiap bentuk masalah.

Seorang guru telah menjalankan tanggungjawabnya dengan sempurna di dalam kelas dan apabila berada di rumah, ibu bapa perlu memantau setiap perkara yang dipelajari oleh anak termasuk Matematik supaya dia terus mengingati apa yang dipelajarinya setiap hari.

Soalan Latihan Matematik Tahun 1 Mengikut Topik

Matematik Darjah 1

Bagi murid sekolah rendah yang ingin menguasai Matematik dengan kemahiran asas dalam pengiraan dan memahami konsep nombor dengan mudah dikehendaki membuat latih tubi di rumah selain belajar dalam kelas bersama guru.

Berikut adalah koleksi senarai kumpulan Latihan Matematik Tahun 1 dalam fail PDF yang perlu anda muat turun melalui pautan yang disediakan dan kemudiannya boleh dicetak atau digunakan pada komputer atau telefon.

17 Tips Kuasai Subjek Matematik Dengan Mudah dan Berkesan

Apabila anak berumur 7 tahun dan melangkah ke darjah 1, sebagai ibu bapa wajib memastikan anak itu bersedia untuk belajar lebih lagi dengan subjek Matematik yang akan menguji akal dan fikirannya.

Untuk itu, perkongsian tips menguasai mata pelajaran Matematik dengan cepat dan mudah dari laman Facebook Koleksi Guru, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu anak anda terutama ibu dan bapa yang akan membantunya.

 1. Pastikan anak sudah mengetahui nombor dari 1 hingga 100 dengan baik.
 2. Bantu anak mengeja semua nombor menggunakan perkataan atau anda juga boleh menggunakan teknik nyanyian.
 3. Kanak-kanak perlu tahu mengira dan boleh mewakili kuantiti nombor yang ada atau boleh mengira dengan sempurna.
 4. Kira nombor 1-1, 2-2, 5-5 dan 10-10 dalam tertib menurun dan menaik. Kaedah ini juga sebagai pengenalan kepada kanak-kanak tentang apa itu nombor 2, 5 dan 10.
 5. Tahu tambah dan tolak sehingga 100 nombor dan bulat.
 6. Kenal pasti nilai tempat (sepuluh) dan nilai digit.
 7. Biasakan diri dengan alat pengukur bukan piawai seperti rentang, tangga dan hadapan.
 8. Dapat menguasai konsep pecahan bagi penuh, separuh dan suku.
 9. Lihat atau boleh membaca putaran jam yang mudah, contohnya, 2 petang / 7:30 pagi.
 10. Buat perbandingan kuantiti yang lebih banak, lebih panjang, lebih berat dan sebagainya.
 11. Kenali mata wang Malaysia, tambah dan tolak nilai wang sehingga RM10.
 12. Selesaikan setiap masalah dengan mudah.
 13. Mengetahui tentang tarikh, hari, bulan dan tahun.
 14. Mengenal bentuk mudah seperti kon, silinder dan kubus.
 15. Perwakilan data.
 16. Sebutan separuh, separuh, suku dan penuh bagi isipadu cecair dan kuantiti objek dalam bekas.
 17. Abakus dan gundalan.

Perkongsian tips di atas adalah antara topik dan kemahiran yang pasti ada dalam pelajaran Tahun 1, ianya agak banyak dan pastikan sekurang-kurangnya sebelum melangkah ke Tahun 1, anak telah menguasai mata nombor 1 hingga 5 dengan baik.

Pada masa yang sama, ibu atau bapa juga harus menitikberatkan nilai wang ringgit dan dari pengalaman seorang guru mengatakan ramai murid darjah satu selalu keliru dengan tajuk ini yang mesti ada dalam mata pelajaran Matematik Tahun 1 pada sesi persekolahan.

Intensif Matematik Asas Tahun 1

Berikut adalah modul Matematik Darjah 1 untuk latihan intensif asas yang mempunyai lebih daripada 289 soalan kesemuanya dengan penulisan dwibahasa iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan kandungan berikut:

 1. Numbers to 10
 2. Addition and Subtraction to 10
 3. Numbers to 20
 4. Addition and Subtraction to 20
 5. Numbers to 100
 6. Addition and Subtraction to 100
 7. Fraction
 8. Money
 9. Time
 10. Length
 11. Weight
 12. Volume of Liquid
 13. Space

Kertas soalan tersebut dikongsikan oleh Pusat Matematik Profesional daripada Cikgu Rajaei Ali Maths Catch, Pusat Tuisyen yang menekankan tentang sistem, strategi, kaedah dan teknik yang terdapat di dalamnya yang diperlukan oleh seorang kanak-kanak.

Ciri-ciri yang terdapat dalam modul soalan peperiksaan ini juga boleh dijadikan panduan lengkap kepada pelajar yang mempelajari mata pelajaran Matematik di darjah satu malah amat sesuai untuk pelajar yang masih lemah dengan asas.

Kesimpulan

Setiap manusia dikurniakan kelebihan dan keistimewaan masing-masing serta anak yang dilahirkan, tiada seorang pun yang tidak mahir atau lemah dalam Matematik.

Perbezaan antara pelajar pintar dan pelajar kurang cemerlang dalam mata pelajaran ini ialah seseorang yang bijak sudah boleh menguasainya dan mempunyai kaedah dan teknik yang berkesan yang menjadikan ia bijak mengatur strategi berdasarkan sesuatu sistem.

Bagi kanak-kanak yang lemah, daripada tidak tahu tetapi masih belum menemui teknik sebenar atau masih tidak sesuai untuknya sehingga menyebabkan ia gagal ketika ini, teruskan mengajar dan memantau.

Jika pendedahan setiap hari kepada subjek ini ditambah dengan pelbagai latihan, bukan sahaja Matematik anak itu akan berjaya tetapi sekali gus jika sesuai.

Semoga perkongsian soalan Latihan Matematik Tahun 1 dapat memudahkan segala urusan ibu bapa dan murid yang ingin terus belajar dan berjaya dalam pelajaran sehingga ke peringkat yang lebih tinggi.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *