Senarai Makanan Sihat untuk Penyelam

Senarai Makanan Sihat untuk Penyelam Pemula dan Profesional

Senarai Makanan Sihat untuk Penyelam

Sebagai sebuah sukan yang sangat mencabar, selam skuba, selam perlu diimbangi dengan hidangan istimewa sihat terpilih bagi menyokong segala aktiviti di bawah permukaan air akan menjadi fenomena, cara melihat dunia bawah laut yang sentiasa dicari dan dilakukan oleh profesional. 

Atlet yang cemerlang tentunya harus mempunyai ketahanan badan yang akan sentiasa dikekalkan dengan jenis pengambilan makanan yang sangat sihat ini, bukan sahaja berguna untuk penyelam tetapi untuk jenis sukan lain seperti lari maraton, bola sepak, dan penerokaan pelancongan semula jadi yang lain. itu juga memerlukan jumlah karbohidrat yang banyak.yang sudah memadai apabila aktiviti ajaib ini akan berlangsung pada masa yang akan hadir ditambah pula dengan jenis masakan sihat yang lain.

Sememangnya penyediaan susuk tubuh yang mesti cemerlang mengambil masa yang agak lama sebelum D-Day kerana ia tidak boleh dilakukan dalam masa yang singkat kerana mekanisme penentuan makanan tentunya perlu mendapat saranan daripada doktor yang handal dan penyelam profesional dalam mereka. bidang yang telah sekian lama berkecimpung dalam sukan ini.menjadi hobi malah menjadi pekerjaan harian untuk misi pemindahan maritim di institusi tempatan dan antarabangsa. Masa yang mencukupi ini supaya jumlah pengambilan unsur-unsur sihat yang diperlukan oleh badan telah tersebar ke semua tisu.

SEMINGGU SEBELUM MENYELAM HARI-H.

Dalam tempoh ini anda mesti menyediakan jumlah air dan karbohidrat yang mencukupi. Minum air sepanjang hari selama satu minggu supaya warna air kencing menjadi jelas dan jernih sebelum anda menyelam. Jumlah cecair yang mencukupi dalam badan ini akan membuat perbezaan apabila kekejangan berlaku dan boleh mengelakkan penyakit penyahmampatan.

Elakkan minuman yang memabukkan sebelum menyelam di mana minum itu tidak baik dan menyebabkan badan dehidrasi, yang paling penting adalah keadaan badan anda menjadi hilang kehangatan badan apabila berada di bawah permukaan air dalam tempoh yang lama.

Pengambilan roti daripada tepung gandum dan buah-buahan terpilih adalah bahagian penting dalam pengambilan sepanjang tempoh ini. Jumlah satu setengah hingga satu pertiga daripada kalori yang anda ambil sepatutnya cukup kompleks untuk memasukkan pasta, bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran. Makan makanan yang mengandungi cukup kalori seperti susu rendah lemak, produk soya, kacang, ikan dan daging tanpa lemak.

DUA HARI SEBELUM H-HARI.

Selepas masa semakin hampir, sudah tentu air minuman semakin mendapat perhatian. Elakkan minuman yang memabukkan yang pastinya tidak bermanfaat untuk kesihatan tubuh badan. Tambah kalori tambahan daripada minuman kesihatan yang disyorkan oleh doktor yang boleh dipercayai untuk dipertimbangkan dan diselangi setiap hari dengan susu segar. 

Sentiasa pastikan jumlah pengambilan karbohidrat yang tinggi mengikut saranan doktor mengikut keadaan badan. Yang penting anda mempunyai waktu tidur yang cukup setiap hari sebelum waktu menyelam tiba, anda perlu memberi perhatian kepadanya, dengan masa yang cukup bermakna anda telah memberi rehat kepada badan anda supaya apabila anda melakukan aktiviti berat badan anda akan tidak jemu dan jemu.

SATU HARI SEBELUM H-HARI.

Memandangkan masa semakin hampir, pastikan pengambilan makanan anda tidak berlebihan, bahagian tersebut sepatutnya makan kurang daripada bahagian biasa yang anda lakukan setiap hari. Kurangkan sehingga 500 kalori daripada hidangan yang tersedia di meja makan. Jenis sup sup, jenis hidangan bijirin, puding rendah kalori, makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar, jika dikehendaki beberapa pelengkap penting lain disyorkan oleh doktor mahir dan profesional selam skuba. Jumlah air yang anda minum sentiasa menjadi keutamaan dan lebih daripada mencukupi.

HARI MENYELAM.

Hari yang dinanti-nantikan telah tiba dan apabila aktiviti menyelam mula berlangsung. Keseluruhan proses yang telah anda lakukan selama seminggu yang lalu telah menjadi potensi yang kuat untuk badan dapat melakukan semua pergerakan di bawah air dengan betul dan sempurna. Aktiviti untuk menyediakan makanan sihat sebelum anda menyelam adalah seperti berikut:

  1. Sediakan sarapan pagi dengan bahagian minimum sekurang-kurangnya tempoh selang masa yang telah dilakukan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum menyelam dilakukan.
  2. Pastikan anda minum air sejam sebelum supaya badan dapat melawan diuresis semasa menyelam nanti.
  3. Elakkan minuman yang memabukkan yang tidak bermanfaat untuk tubuh.
  4. Pilih makanan yang mempunyai kadar karbohidrat yang tinggi yang disyorkan oleh doktor yang boleh dipercayai seperti pisang, makanan ringan yang lazat dengan rendah lemak.

Terdapat beberapa penyelam yang suka dan sentiasa menikmati makanan asli buatan sendiri dengan persediaan yang sihat sebelum melakukan aktiviti menyelam di kawasan eksotik boleh dilakukan seperti makanan yang sangat dekat dengan kehidupan seharian. Bagi ujikaji terhadap jenis makanan tertentu, ia perlu dielakkan kerana akan berlaku ketidakserasian apabila berada di permukaan air yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan sehingga menyebabkan cirit-birit atau sakit perut yang berlebihan. 

Pilih makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi sebelum masa menyelam hampir sekurang-kurangnya satu jam sebelum aktiviti. Aktiviti menyelam yang sihat ini juga mesti disertakan dengan makanan yang sihat supaya sepanjang anda melakukan selam skuba seperti ini anda akan merasai daya tarikan yang sangat ajaib tanpa sebarang halangan sehingga anda boleh mendapat keselesaan yang sangat gembira serta-merta.

9JoYfjl8f
Poto oleh: alertdiver.eu

SENARAI MAKANAN SIHAT MESRA MENYELAM.

Setelah anda mengetahui proses yang dijalankan seperti yang kami jelaskan, maka untuk senarai makanan yang kami kumpulkan pada penjelasan di bawah ini, agar pengetahuan anda lebih terperinci untuk diketahui.

#1. Buah-buahan segar.

Saranan buah-buahan segar terbaik yang akan diambil ketika hendak menyelam nanti seperti pisang yang sangat menyihatkan tinggi kalori dan mengurangkan kekejangan yang akan berlaku. Untuk jenis epal ini, ia juga mengandungi serat yang lebih baik jika dibandingkan dengan jenis buah lain. Gabungkan dengan gula semulajadi yang sangat sihat seperti madu asli.

#2. Menu Bahan Asas Telur.

Untuk hidangan ini, anda boleh menciptanya dengan menggunakan telur ayam jarak jauh atau telur itik. Kedua-dua jenis telur ini sangat tinggi kandungan protein dan membekalkan bekalan kepada badan untuk membentuk tenaga untuk pergerakan ketika menyelam nanti. Buat telur scamble atau telur yang anda hidangkan untuk sarapan pagi dan makan tengahari atau makan malam supaya jumlah protein yang akan disediakan mencukupi untuk satu hidangan.

#3. Salmon.

Bagi protein lain yang boleh dimasukkan dalam hidangan sihat untuk penyelam skuba, ikan salmon yang mengandungi lemak omega 3 menjadi tunjang utama ketika sukan ini akan dijalankan. melalui atau bersama dengan kandungan protein yang tinggi ini dapat mengekalkan rasa kenyang lebih lama dan yang paling penting mineral dan vitamin yang terkandung dalam salmon sangat baik dan membantu tubuh menukar makanan kepada tenaga dengan lebih cepat. Untuk jenis masakan dari laut yang lain, anda kena pastikan rating terbaik kerana tidak semua hidangan ini sesuai untuk sukan terjun ini.

#4. Sayur segar.

Cadangan terbaik untuk bayam mengandungi banyak faedah yang diperlukan oleh penyelam. Sayuran jenis ini sangat mudah diserap oleh badan dan sudah tentu anda akan tetap rasa kenyang lebih lama apabila menyelam dalam tempoh yang lama. Membantu badan kekal dalam kedudukan untuk bekerja keras dan dapat mengekalkan suhu badan kekal dalam keadaan normal.

#5. Buah-buahan kering.

Ramai penyelam menyediakan buah-buahan kering seperti kurma yang sangat baik untuk dimakan kerana ia mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan terutamanya serat asli yang mengandungi magnesium yang diperlukan oleh badan, jika anda sering mengalami kekejangan otot ketika menyelam, kurma sangat digalakkan. untuk kegunaan.

Tag: hidangan istimewa untuk penyelam | pengambilan sihat berkhasiat untuk penyelam | pemakanan sihat untuk penyelam | jenis penyelam makanan sihat | apakah hidangan sihat penyelam |

Sumber: seathedayscuba

TIPS! Sebelum anda bercadang untuk menyelam, cadangan terbaik yang perlu dilakukan ialah melawat doktor yang boleh dipercayai untuk mendapatkan nasihat yang baik supaya anda tahu bahawa keadaan kesihatan anda masih baik dan cemerlang. Doktor akan menyemak semua aspek yang mereka lihat daripada keputusan makmal yang telah anda ikuti, terutamanya anda yang mempunyai sejarah penyakit tertentu yang memerlukan keputusan yang lebih tepat. melalui atau dengan ini sebaik sahaja anda mendapat penyelesaian tambahan lain daripada doktor supaya kestabilan badan di dalam air terjaga dan sukan terjun yang anda lakukan nanti dapat berjalan mengikut perancangan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *