pulau gemia terengganu

Pulau Gemia Terengganu (Gemia Island)

Pulau Gemia Terengganu

Satu lagi pulau baru lahir di Terengganu, Pulau Gemia (mungkin lebih tepat untuk dikatakan, tempat pelancongan baru lahir) adalah sebuah pulau kecil yang terletak di sebelah Pulau Kapas .

Terdapat hanya satu resort di pulau itu untuk menampung peningkatan jumlah pelancong. Bilik-bilik terbentang di sepanjang pantai berbatu. Walaupun pantainya sempit, namun, seperti pulau-pulau lain di pantai timur Semenanjung Malaysia, ia dilitupi oleh pasir putih.

Kerana baru dan kecil dan lebih-lebih lagi seperti pulau-pulau lain yang tersembunyi di bawah bayang-bayang Pulau Redang dan Perhentian, Pulau Gemia kurang dikenali oleh pelancong. Namun begitu, ini telah menyediakan pulau itu untuk suasana yang aman dan tenang bagi pencari percutian dan juga hidupan liar.

Helang laut, bangau terumbu karang, burung puyuh dan juga penyu belimbing gergasi yang berharga datang untuk bersarang di pulau ini setiap tahun. Seperti beberapa pelancong biasa yang menghabiskan percutian mereka di pulau itu setiap tahun, penyu hijau, penyu sisik dan Olive Ridley juga menjadi pelawat tetap.

Cara Ke Sana

Pulau Gemia, 15 minit perjalanan menaiki bot dari jeti Marang di Terengganu, adalah sebuah pulau kecil yang terletak betul-betul di sebelah Pulau Kapas.

Dengan Bas

Tiada perkhidmatan bas terus ke jeti Marang. Destinasi terdekat ialah Kuala Terengganu. Dari sana, anda boleh menyewa teksi atau van untuk membawa anda ke jeti Marang.

Melalui Udara

Terdapat dua syarikat penerbangan yang menyediakan perkhidmatan ke lapangan terbang Kuala Trengganu iaitu AirAsia dan MAS. Dari lapangan terbang, anda perlu menaiki teksi atau menyewa van untuk membawa anda ke jeti Marang.

Dengan Kereta

Pemanduan dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu mengambil masa kira-kira 8 jam. Ambil Lebuhraya Karak untuk ke Kuantan. Dari situ ikut sign board ke Kuala Terengganu.

One can choose to travel during day time and reach Kuala Terengganu to spend the night or one can travel at night and reach there just in time for breakfast.

After a rest stop at Kuala Terengganu, proceed to the Marang jetty which is about half an hour drive away from Kuala Terengganu town. Upon reaching Marang, there are plenty of parking areas just opposite the jetty. Charges are per-day basis.

Jeti pulau gemia

Where To Stay

  • Gem Wellness Spa & Island Resort
  • Rhu Muda Beach Resort
  • Marang Guest House & Rest
  • Island View Resort
  • Hotel Seri Malaysia Marang

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *