Tabiat Korea Selatan Yang Perlu Anda Fahami Sebelum Melancong

Tabiat Korea Selatan Yang Perlu Anda Fahami Sebelum Melancong

Jika anda bercadang untuk melancong ke Korea Selatan dalam masa terdekat, pastikan anda memahami tabiat penduduk setempat supaya tidak berlaku salah faham dan anda tidak terkejut dengan keunikan negara ginseng ini. Sememangnya untuk merancang perjalanan ke negara luar seperti Korea Selatan, sudah tentu anda perlu menyediakan segala-galanya, bukan sahaja untuk jadual perjalanan, tetapi tabiat harian orang Korea yang sudah menjadi budaya mereka. 

Artikel ini adalah tanda tabiat orang Korea Selatan yang sebelum ini anda tidak kenali, anda mesti faham sekarang supaya apabila anda sampai di sana anda tidak terkejut dan tidak percaya kaedah ini telah menjadi keunikan negara ini, berikut adalah penerangan:

1. Dalam Persatuan Orang Korea Selatan Sentiasa Perhatikan Gerak Badan.

Apabila menyapa warga Korea Selatan tempatan, mereka sangat sopan dengan memandang rendah sebagai cara menghormati orang lain. melalui atau bersama cara ini telah menjadi budaya mereka supaya interaksi sosial yang lebih baik berlaku. Gerak badan ini amat dirasai di mana anda sebagai pelancong kelak akan memasuki hotel, kedai, hingga ke tempat makan walaupun mereka akan melakukan perkara seperti ini. Begitu juga, apabila anda sudah mengenali orang Korea Selatan dengan dan sangat dekat dengan budaya isyarat badan ini, ini akan berlaku.

2. Orang Korea Selatan Pantang Menulis melalui atau dengan Dakwat Merah ini.

Menulis di atas kertas sahaja sangat dikawal dan dijaga oleh warga Korea Selatan. Pemilihan warna juga begitu, dakwat merah adalah perkara yang sangat tabu, tandanya mengharapkan kejadian alam berlaku dan mengharapkan kematian seseorang. Oleh itu, anda perlu ingat bahawa apabila anda akan menulis perkataan kepada seseorang, jangan sekali-kali menggunakan dakwat merah, pilih hitam sebagai warna yang paling banyak digunakan untuk menulis di atas kertas.

3. Carian Popular SEO Bukan Google.

Penduduk tempatan akan mencari maklumat di internet, sudah tentu berbeza sedikit dengan penduduk dunia umumnya. Kebiasaannya mereka sangat familiar dengan SEO di Google tetapi ada bezanya, mereka menggunakan enjin carian mereka sendiri iaitu NAVER. Jika pelancong membincangkan isu carian seperti Google maka mereka sedikit tidak tahu malah keliru. Jadi anda boleh memahaminya dan mencuba SEO enjin carian ini mulai sekarang.

4. Semua Jantina Menggunakan Kosmetik.

Jangan terkejut orang Korea Selatan sukakan kecantikan kulit mereka. Lelaki dan wanita sentiasa menggunakan kosmetik terutamanya produk kesihatan kulit. Ia adalah perkara biasa apabila lelaki memberi perhatian kepada kulit mereka dengan membeli banyak produk kesihatan kulit serta keperluan seorang wanita. Jadi anda tidak perlu terkejut apabila anda memasuki pusat membeli-belah terutamanya di bahagian penjagaan kulit, ia dikunjungi oleh lelaki dan wanita. Kerana ia telah menjadi pusat penjagaan kulit, rambut, dan lain-lain dunia, ini terbukti penduduk setempat terbawa-bawa dengan minat terhadap negara ginseng ini.

5. Peraturan Membuang Sampah Sangat Tegas Jangan Salah.

Apabila anda menjalankan aktiviti tertentu dan menghasilkan sisa, anda mesti berhati-hati membuang sampah di kawasan yang disediakan. Peraturan untuk membuang sampah di Korea Selatan sangat ketat. Terdapat pengasingan jenis sisa yang dicipta oleh penduduk tempatan kepada pelancong supaya pengasingan ini dapat dilihat dalam pelbagai warna yang disediakan oleh kerajaan supaya pengasingan sampah telah bermula daripada penduduk. Seperti organik, kaca, kepada yang lain, jenis telah ditentukan untuk setiap warna. Pastikan anda tidak terkejut dengan tabiat Korea Selatan ini apabila anda akan membuang sampah.

6. Penduduk tempatan Jarang Kata Maaf.

Memang bila kita buat salah kat Indonesia, kebanyakan kita akan minta maaf. Tetapi di Korea Selatan jarang menyebut perkataan ini, seperti ralat berlaku dalam geseran lalu lintas atau terlanggar penduduk apabila berjalan orang tempatan tidak meminta maaf atau maaf. Jadi tabiat seperti ini tidak perlu dihairankan selepas anda berada di sana, kerana tabiat melakukan geseran seperti ini berlaku sehingga anda perlu memahaminya.

7. Menikmati Makanan Mesti Bunyi Sangat Bising.

Di Indonesia, apabila seseorang makan, anda mungkin terganggu dan tidak selesa berada di sekeliling mereka. Tetapi ia tidak sama dengan Korea Selatan, sebaliknya. Mereka jauh lebih inklusif jika menikmati makanan yang dihidangkan, dengan cara ini mereka memberikan jawapan bahawa hidangan yang akan dimakan itu sangat lazat. Jika anda berada di restoran atau ruang makan, jangan malu dengan bunyi berdecit ketika makan kerana ini adalah adat orang Korea Selatan menikmati hidangan yang dipesan seperti ini caranya.

0S4MvNWnE24J lGLlSMHRlL 3CXZBaFsFWijVkcIaEpY4grjXcB3lU4 G0a9StpFNnq1R gapsyi73JjVMyX3hyGE qtYRYTPHWIrKfizc9yugrs8v4Oo16VjejeVIsQRrtcGaydhL4oXst95OMEW LUBbeqcDpYy765Olh9RD4PWyUgz0IoAb0M3Q
credit: veem.com

8. Fahami Simbol X Ketika Melancong ke Korea Selatan.

Apabila anda gembira untuk melawat beberapa kawasan pelancongan di sana anda akan melihat bahawa terdapat simbol X di satu sudut jalan yang mempunyai makna yang sangat pelbagai. Seperti larangan atau dihalang masuk, sehingga mereka dihentikan daripada melintas. Makna ini juga bermaksud memberi arahan kepada orang yang tidak dikenali dengan tujuan tertentu seperti arahan tangan dengan simbol X.

9. Polis Sangat Jarang.

Termasuk negara yang banyak CCTV di beberapa sudut jalan terutama di persimpangan bagi memantau segala aktiviti penduduk, apabila anda dalam perjalanan pasti jarang nampak polis yang bertugas. Melalui atau dengan CCTV, penduduk Korea Selatan menjadi lebih takut supaya disiplin memandu dapat direalisasikan dengan berkesan. Jika berlaku pelanggaran, maka CCTV akan berfungsi serta-merta dan segala bukti pelanggaran boleh diperolehi daripada rakaman video hinggalah gambar. Jadi, jika berlaku perlanggaran seperti semua dokumen ini akan dihantar ke rumah pelaku agar tidak lagi dapat mengelak daripada kesilapan yang telah dilakukan.

10. Pindah Rumah Banyak perabot rumah dibuang.

Tabiat sebegini tentunya tidak sama dengan Indonesia, apabila berpindah sering membawa pulang perabot yang akan diguna semula walaupun ada yang boleh digunakan atau tidak. Tetapi tidak sama seperti di Korea Selatan, barangan yang masih layak atau tidak digunakan lagi akan dibuang atau diberikan kepada orang lain yang mahukan secara percuma. Biasanya dalam tempoh 1 bulan jika tiada sesiapa yang mengambil barang yang tidak digunakan, ia akan dikenakan oleh kerajaan kepada pengundi barang tersebut.

11. Tiada Beg Plastik Tersedia Semasa Membeli-belah.

Beg plastik di Korea Selatan kini dibayar, apabila anda membeli-belah, anda perlu membawa beg plastik untuk membawa semua barangan anda dari pasar mini ke pasar raya. Peraturan seperti ini telah lama berkuat kuasa di Korea Selatan dan jangan terkejut jika anda tidak mempunyai beg plastik anda akan dikenakan bayaran barang kemas apabila anda membayar di juruwang nanti.

12. Orang Korea Selatan Suka Makan Makanan Panas Secara Langsung.

Memang keterlaluan sedikit tabiat orang Korea Selatan begini, makan masakan yang masih panas diorang adalah fenomena tersendiri. Bagaikan makan hidangan mi atau ramen semasa masih panas, nampak sedap untuk mereka tanpa jeda untuk menyejukkan badan seketika, tetapi inilah yang sering mereka lakukan dan sangat menarik dan unik untuk dilihat apabila detik slurp sup. hidangan sangat pelbagai. Jangan terkejut dengan tabiat Korea Selatan yang suka makan masakan seperti ini, di sinilah uniknya budaya mereka.

13. Fenomena Pembedahan Plastik Sangat Berleluasa Di Korea Selatan.

Sememangnya Korea Selatan sangat maju dalam bidang kosmetik termasuk pembedahan plastik. Budaya mereka untuk kelihatan elegan begitu tinggi sehinggakan mereka telah diperkenalkan dengan pembedahan plastik bagi menyokong penampilan yang lebih menarik dan unik. Fenomena ini kebanyakannya dilakukan oleh lelaki dan wanita berdasarkan mereka untuk memperbaiki penampilan mereka, ia mesti dilakukan dengan cara ini. Maka tidak hairanlah pelbagai jenis iklan pembedahan plastik di tengah-tengah Korea Selatan boleh didapati di banyak pelosok kota metropolitan itu.

14. Penduduk Korea Selatan sentiasa mengemas kini cuaca.

Termasuk negara yang mengalami banyak perubahan cuaca setiap masa, penduduk setempat sangat terbiasa untuk sentiasa mengemaskini cuaca setiap masa. Setiap rancangan televisyen akan sentiasa ada ramalan cuaca dan aplikasi cuaca sentiasa dipasang oleh penduduk tempatan pada telefon pintar mereka. Setiap aktiviti harian anda akan sentiasa melihat warga Korea Selatan tempatan sentiasa membawa payung kerana cuaca, jangan terkejut dengan tabiat ini kerana ini adalah budaya mereka untuk perjalanan yang selesa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *