Tafsir Maksud Mimpi Ular Dalam Islam (Petanda & Alamat)

Mimpi ular

Semalam anda bermimpi seekor ular hitam masuk dan berada di dalam rumah? Tapi nak tahu tentang tafsiran dan maksudnya serta apakah maksud tanda dan alamat yang bermain di fikiran, bukan?

Malah, setiap manusia di dunia ini pasti akan bermimpi semasa tidur dan ia adalah perkara biasa yang pasti akan berlaku kepada setiap orang.

Biasanya dalam tidur yang melibatkan mimpi ular kecil atau besar dan berada dalam situasi berikut:

 • Bermimpi tentang ular kuning yang banyak
 • Bertemu dan melihat ular sawa batik besar
 • Dipatuk atau dibelit ular tedung
 • Mimpi ular hitam masuk atau di dalam rumah
 • Diganggu atau dikejar ular yang amat besar
 • Ular warna kuning membelit
 • Bermain dengan ular kecil
 • Digigit ular putih berbisa
 • Mimpi ular hijau

Dikatakan, semakin kita takutkan Allah SWT, semakin kerap dan benar segala impiannya dan ia umpama petunjuk daripada Allah SWT kepada hamba-hambaNya yang terpilih.

Maksud Mimpi Ular Dalam Islam

Kami kongsikan maksud mimpi ular seperti perkongsian daripada saudara Zamdurrani melalui Facebook miliknya yang bertujuan untuk dikongsikan sahaja.

Biasalah orang tua-tua dulu, kalau kita mimpi ular, orang kata maksudnya ada orang nak meminang, tapi kalau lelaki mimpi ular macam mana?

Tafsiran maksud mimpi ular menurut Islam

Adakah wanita akan masuk meminang lelaki? Sebenarnya mimpi ular tiada kaitan dengan orang yang ingin meminang.

Ini dinyatakan berdasarkan apa yang disampaikan oleh Ustaz Syarhan Shafie menerusi slot Tanya Ustaz di TV9 DI Hatiku.

Berikut adalah kenyataan Ustaz secara ringkas berkaitan tafsir mimpi ular mengikut perubatan Islam beserta kandungannya.

1. Mimpi ular ditafsirkan sama ada ular itu mematuk, berpusing atau kita melihat dan bermain dengan ular tersebut.

Melalui Kitab Fi Tafsirrul Ahlam karya Ibn Sirri ternyata terdapat maklumat dan penjelasan berkaitan mimpi dengan lebih mendalam.

Jika kita bermimpi dipatuk ular, bermakna sihir telah pun meresap ke dalam tubuh seseorang.

2. Jika mimpi ular menjerat kita atau kita bermain dengan ular maksud tafsiran mimpi ini ialah sihir telah memberi masalah kepada kita.

Secara keseluruhannya, ular merupakan haiwan yang amat digeruni oleh semua manusia di dunia ini malah ada haiwan yang takut kepada ular.

Kerana itu Allah telah menyediakan seekor ular bernama Sakhar untuk orang yang tidak solat di liang Lahad.

Ular bernama Sakhar ini diberi tugas untuk melaknat mana-mana manusia iaitu seorang muslim yang tidak menunaikan dan meninggalkan solat.

3. Jika anda bermimpi seperti itu yang berkaitan dengan ular, anda harus merawat diri dan jiwa anda dengan segera.

Cara merawat diri bagi mengelakkan sebarang gangguan sama ada jin, sihir, atau syaitan dalam perubatan Islam ialah dengan mengamalkan ayat ruqyah.

Kaedah perubatan ini sememangnya sangat berkesan dan anda boleh membuat rawatan ini sendiri di rumah. Anda boleh memuat turun ayat ruqyah Mp3 dalam versi penuh di bawah:

Tafsir Mimpi Ular

Disini juga kami kongsikan artikel berkaitan tafsir mimpi menurut Islam

Mimpi berkaitan ular pasti akan membuatkan sesiapa yang bermimpi tentang perkara ini akan takut dan risau. Lebih-lebih lagi mereka yang fobia dengan haiwan ini.

Kebiasaannya, mimpi yang dikaitkan dengan ular sama ada dipatuk atau dipatuk, dulu orang kata ada orang masuk meminang nanti.

Tetapi bagaimana jika orang itu sudah berkahwin tetapi bermimpi tentang binatang berbisa ini? Adakah ia membawa maksud yang sama? Mustahil kan?

Kalau nak tahu tentang tafsir mimpi ular, kami kongsikan di sini. Semoga perkongsian ini dapat membantu anda yang bertanya.

1. Mimpi Melihat Ular Besar

Bermimpi melihat ular besar dan hitam pasti membuatkan seseorang menjadi takut. Lebih mengerikan jika dipatuk ular.

Sebenarnya maksud di sebalik mimpi melihat ular ini adalah makna yang baik yang membawa maksud kebahagiaan yang bakal anda nyanyikan.

Lebih tepat lagi, ia menandakan anda akan memperoleh keuntungan atau rezeki yang besar dan bernilai berlipat kali ganda.

2. Mimpi Membunuh Ular

Maksud mimpi ular ini juga menunjukkan petanda yang baik bahawa jika anda mempunyai musuh yang kuat, anda boleh mengalahkan musuh dengan mudah.

Walau bagaimanapun, mimpi ini mempunyai maksud tersirat bahawa anda tidak boleh sombong dan bergaul dan bersikap baik kepada sesiapa sahaja.

 3. Mimpi Digigit Ular

Mimpi dipatuk ular adalah mimpi biasa bagi sesiapa sahaja dan pastinya ia menyebabkan kita takut.

Apabila seseorang itu bermimpi dipatuk ular, biasanya dia akan terus terjaga kerana keletihan atau ketakutan yang melampau.

Sebenarnya, mimpi jenis ini membawa maksud yang baik dan bukan perkara yang buruk, sebaliknya, anda akan berasa bebas di masa hadapan.

Lebih tepat lagi, maksud mimpi ini ialah anda akan mendapat pasangan yang masih solo atau masih belum berkahwin dan dia adalah jodoh anda.

Namun, jika mereka yang sudah berkahwin mimpi dipatuk ular memberi erti kebahagiaan berpanjangan bersama pasangan.

4. Mimpi Dikejar Ular

Maksud mimpi dikejar ular biasanya akan menyebabkan kita berasa letih selepas bangun keesokan harinya kerana berlari dalam mimpi.

Namun, maksud mimpi dikejar ular membawa maksud yang baik iaitu jika anda masih bujang anda akan berasa gembira dan gembira.

Yang pasti, maksud mimpi ini ialah anda akan mendapat pasangan yang ideal dan ada seseorang yang menyayangi dan merindui anda.

Namun, anda harus berhati-hati, jangan terlalu gembira dan juga jangan terlalu teruja kerana semuanya adalah urusan Allah SWT.

5. Mimpi Melihat Ular Masuk Di Dalam Rumah

Anda tidak perlu takut jika bermimpi ular masuk atau berada di dalam rumah kerana mimpi sebegitu adalah petanda yang membawa kepada kebahagiaan.

Maksud mimpi ini ialah akan ada tetamu yang baik datang ke rumah anda dengan membawa berita gembira.

Mimpi ini juga boleh dijadikan iktibar dan persediaan agar kita sentiasa mengemas diri dan rumah untuk menyambut tetamu kelak.

Adat menyambut tetamu dalam Islam juga telah diajar oleh Nabi Muhammad SAW sebagaimana yang dinyatakan dalam Al-Quran, salah satunya ialah surah Yusuf ayat 59.

6. Mimpi Menangkap Ular

Maksud mimpi menangkap ular juga membawa maksud yang baik. Jika anda bermimpi tentang ini, itu adalah tanda bahawa anda akan mendapat harta yang banyak.

Kekayaan juga bermaksud rezeki yang merupakan ujian daripada Allah SWT kepada makhluk pilihanNya.

Oleh itu, berhati-hatilah dengan harta dan rezeki yang anda perolehi dan gunakanlah ia ke jalan ke arah kebaikan dan jangan terlalu kedekut.

Kebanyakannya tidak sombong dan riak apabila mempunyai harta yang banyak dan bersedekah kepada fakir miskin seperti fakir miskin dan sebagainya.

7. Mimpi Melihat Ular Hitam

Apabila anda bermimpi melihat ular biasa atau hitam, jangan cepat takut kerana itu bermakna yang baik bukanlah sesuatu yang buruk.

Jika, mimpi melihat ular tanpa mengira warnanya bermakna anda akan mendapat rezeki yang tidak disangka secara tiba-tiba.

Namun, terdapat tafsiran mimpi yang berpendapat, mimpi melihat ular juga membawa berita buruk seperti bencana yang bakal menimpa.

Namun, perbezaan makna boleh ditafsir dengan lebih jelas apabila diterangkan lebih lanjut mengenai mimpi ular yang anda lihat.

Sebagai contoh, anda melihat seekor ular yang besar dan ganas seperti ingin menerkam dan seekor ular kecil yang datang untuk melihat anda.

Diingatkan, jangan pernah bersedih atau kecewa jika bermimpi begini. Anda boleh segera meminta dan berdoa kepada Tuhan untuk memberi anda perkara yang baik.

8. Mimpi Melihat Banyak Ular

Jika anda bermimpi melihat ular yang banyak dan tidak terkira banyaknya, jangan risau dan takut kerana makna mimpi ini berkaitan dengan umur panjang.

Berita gembira melalui mimpi ini juga seolah-olah berpesan kepada sesiapa yang mengalami mimpi ini agar sentiasa bersyukur kepada Allah SWT.

Kerana sehingga kini masih bernafas dan dipanjangkan umur serta diberi peluang menumpang di dunia yang sementara ini.

Adakah Tanda Sihir Jika Bermimpi Ular

Ada yang berpendapat bahawa jika mimpi seseorang itu membabitkan ular, ia adalah petanda terkena sihir buatan orang, adakah ia benar?

Menurut Ustaz Amin, tidak semestinya kita bermimpi tentang ular dan itu adalah tanda sihir yang melibatkan pemilik badan yang bermimpi tentang haiwan ini.

Menurut hadis serta diterangkan dalam perkongsiannya, dalam Islam mimpi datang kepada seseorang kerana tiga sebab iaitu:

 • Mimpi yang datangnya daripada Allah iaitu petanda yang Allah ingin berikan.
 • Daripada syaitan atau iblis yang ingin menakut-nakutkan kita.
 • Daripada diri sendiri iaitu kesan psikologi manusia.

Kesimpulan

Untuk mendapatkan mimpi yang membawa maksud yang baik, kita hendaklah mendekatkan diri dengan solat dan ayat-ayat suci al-Quran serta zikir.

Insya Allah dengan bimbingan Al-Quran, nescaya jiwa kita akan tenang dan gembira serta tiada lagi ular atau mimpi buruk seperti itu.

Apa yang telah dijelaskan oleh Ustaz Syarhan Shafie ialah pendapat tentang mimpi dan tafsir melalui sudut Islam yang boleh diambil iktibar.

Marilah kita berdoa dan bertakwa kepada Allah SWT agar kita semua sentiasa dalam lindungan dan kasih sayang Allah SWT.Semoga kita semua dijauhkan dari syirik dan taksub dengan ramalan mimpi yang tidak berasas. Diharap perkongsian tentang tafsir maksud mimpi ular ini dapat membantu anda.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *