Tanaman dan Penjagaan Bunga Orkid di Malaysia

Tanaman dan Penjagaan Bunga Orkid di

Orkid adalah antara tumbuhan paling popular di dunia. Cantik, pelbagai bau dan pelbagai warna seperti ungu, merah, kuning, biru, hijau, coklat dan banyak lagi. Pelbagai jenis orkid dijual di pasaran setiap hari, namun tahukah anda taman-taman orkid di Malaysia adalah antara hutan yang mempunyai ribuan jenis dan spesis orkid.

Melalui kajian itu, kira-kira 2500 spesies di Sabah dan Sarawak, dan 850 spesies lagi di Semenanjung Malaysia. Orkid biasanya membiak di kawasan hutan, tetapi hari ini, ramai peminat orkid dari seluruh dunia menyemai dan membuat koleksi orkid untuk menghiasi rumah dan taman mereka. Orkid kini merupakan salah satu perniagaan terbaik di Malaysia.

Teknik, petua dan cara penjagaan orkid adalah dengan memahami keperluan tumbuhan ini mengikut jenis tertentu. Baja dan air merupakan keperluan utama bagi kebanyakan jenis orkid, namun terdapat beribu-ribu jenis orkid yang terdapat dalam pelbagai keadaan.

Cara Dan Teknik Penjagaan Orkid

  • Arang biasa digunakan untuk memanjat orkid atau dikenali sebagai orkid epifit (Epiphytes) dan boleh juga digabungkan dengan batu bata. Pecahan arang perlu direndam semalaman untuk menghilangkan garam yang biasanya diperoleh daripada kayu bakau.
  • Batu bata juga digunakan untuk orkid epifit iaitu orkid menjalar. Campuran arang pecah dan batu bata adalah perlu kerana kebanyakan orkid memerlukan gabungan arang dan batu bata. Batu bata perlu direndam semalaman dengan racun kulat dan perlu dikeringkan sebelum menanam orkid.
  • Serbuk kayu diperlukan oleh orkid yang ditanam dalam pasu serta jenis memanjat. Lazimnya, gabungan serpihan arang batu dan batu bata diletakkan bersama serbuk kayu. Serbuk kayu hendaklah direndam semalaman dengan racun kulat untuk menghilangkan kekotoran yang terdapat di dalamnya. Keringkan serbuk kayu sebelum digunakan.
  • Batang Pakis Gajah digunakan untuk menggantung pokok orkid. Ia mampu menyimpan air untuk masa yang sangat lama dan membantu orkid untuk terus hidup. cara menggunakannya ialah dengan memotong dengan potongan yang sesuai mengikut pasu dan pokok orkid yang hendak ditanam.

Kaedah penjagaan orkid di atas adalah pandangan dan kajian peribadi saya. Sebenarnya terdapat banyak lagi cara, teknik, penanaman dan penjagaan orkid yang sesuai mengikut jenis yang anda boleh ketahui di sana dan juga melalui internet.Kalau nak kongsi dan dapatkan ilmu berkaitan orkid di facebook. Anda perlu menaip CARIAN di Facebook berkaitan kumpulan orkid, peminat orkid dan sebagainya. Kami doakan anda berjaya dan berjaya dengan minat anda terhadap orkid.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *