asik Kenyir The Biggest Man-Made Lake

Tasik Kenyir (Kenyir Lake)

Tasik Kenyir ialah tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara. Dilindungi oleh lebih daripada 340 pulau yang tersebar di kawasan tadahan air seluas 38000 hektar.

Pulau terbesar itu akan dianggarkan sebesar Singapura. Tasik Kenyir mendapat namanya daripada salah satu sungai yang dikenali sebagai Sungai Kenyir tetapi kini sungai itu berada di bawah tasik apabila Tasik Kenyir hampir dipenuhi oleh air hujan dan sumber air sekitarnya.

Tasik ini terkenal sebagai destinasi pelancongan yang unik kerana hutan tropikanya yang indah dan terkenal dengan spesies flora dan fauna yang berharga. Dipercayai kawasan tersebut merupakan habitat lebih 8000 spesies bunga, 2500 spesies tumbuhan dan pokok, 8000 spesies orkid, 370 spesies burung dan 300 spesies ikan air tawar.

Mereka hidup dalam harmoni dan aman di habitat semula jadi mereka sendiri. Anda lihat dan pelajari, pelihara alam semula jadi kami untuk generasi akan datang. Hadiahkan alam ibu ini untuk masa depan.

Tasik Kenyir mencipta dan menyediakan banyak kemudahan untuk kelonggaran dan keseronokan sepenuhnya dalam persekitaran yang unik. Memancing, menaiki bot rumah, trekking, bermain golf, berkayak, berkhemah, gua dan lain-lain adalah beberapa aktiviti riadah yang ditawarkan oleh tempat itu.

Cuba dan nikmati diri anda. Tanpa rekreasi, masyarakat akan merosot kepada bentuk biologi tanpa jiwa. Sedangkan budaya dan tradisi tidak boleh diabaikan sekiranya asal usul dan nilai kita.

Alam semula jadi tradisional atau chalet gaya kampung dengan rumah kayu reka bentuk seni bina memeriahkan dan memperkayakan kawasan sekitarnya. Tempat ini adalah kawasan yang luas untuk menarik pengunjung untuk merasai apa sahaja yang anda seorang pelawat biasa atau seorang saintis yang serius, biarkan ia berada di alam semula jadi.

Bagaimana untuk sampai ke sana?

Melalui Darat:

Terdapat dua jeti di Tasik Kenyir. Jeti utama ialah Pengkalan Gawi dan pilihan lain ialah Jeti Jenagor (kebanyakannya untuk bot rumah). Jarak dari Kuala Terengganu ke Pengkalan Gawi adalah lebih kurang 80 km. Jika anda dari Kuala Lumpur, sila ambil Lebuhraya Karak ke Lebuhraya Jerangau Jabor dan terus ke Ajil untuk sampai ke pekan Kuala Berang dan seterusnya ke Kenyir.

Atau anda boleh mengambil perjalanan alternatif di sepanjang jalan pantai melalui Kemaman, Dungun, Kuala Terengganu dan melalui Kuala Berang ke Tasik Kenyir. Bas ekspres harian dari Terminal Hentian Putra (PWTC berdekatan) di Kuala Lumpur turut menyediakan perkhidmatan tersebut.

Terdapat bas ekspres iaitu Ekspres Tasik Kenyir, yang bergerak terus ke Tasik Kenyir (hentian terakhir di Pengkalan Gawi).

Dengan Penerbangan:

Terbang dengan Malaysia Airline atau Air Asia dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu.

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *