Tempat Menarik di Selangor untuk Kanak-Kanak

Selangor merupakan negeri yang penuh dengan tempat menarik untuk kanak-kanak. Terdapat banyak tempat yang sesuai untuk aktiviti-aktiviti luar yang menyeronokkan dan mendidik. Artikel ini akan membincangkan 14 tempat menarik di Selangor yang sesuai untuk kanak-kanak.

1. Kidzania Kuala Lumpur

Kidzania Kuala Lumpur merupakan destinasi yang popular di kalangan kanak-kanak. Ia adalah sebuah bandar maya yang dibina khas untuk kanak-kanak. Kanak-kanak akan dapat menunjukkan bakat dan kemahiran dalam pelbagai kerjaya seperti pilot, doktor, jururawat dan lain-lain.

2. Skytrex Adventure

Skytrex Adventure adalah tempat yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka cabaran dan pengembaraan. Terdapat beberapa litar untuk memilih seperti Extreme Challenge, Big Thrill dan Little Adventure.

3. Sunway Lagoon

Sunway Lagoon adalah taman tema yang popular di Selangor. Terdapat pelbagai tarikan seperti Water Park, Scream Park, Wildlife Park dan Extreme Park. Kanak-kanak akan dapat menikmati pelbagai aktiviti yang menyeronokkan.

4. Farm in the City

Farm in the City adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan haiwan. Terdapat pelbagai jenis haiwan seperti burung, rusa, kura-kura, kucing dan lain-lain. Kanak-kanak juga boleh memberi makan haiwan-haiwan tersebut.

5. District 21

District 21 adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan aktiviti fizikal. Terdapat pelbagai litar seperti The Maze, Sky Trail dan Roller Glider.

6. Wet World Water Park

Wet World Water Park adalah taman air yang popular di Selangor. Terdapat pelbagai jenis aktiviti air seperti kolam arus, kolam kanak-kanak dan lain-lain.

7. i-City Shah Alam

i-City Shah Alam merupakan tempat yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan lampu-lampu berkelipan. Terdapat banyak lampu LED yang dipasang di kawasan i-City. Kanak-kanak boleh menikmati pemandangan yang cantik dan juga pelbagai aktiviti seperti Ice Skating.

8. Petrosains Discovery Centre

Petrosains Discovery Centre adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan sains. Terdapat pelbagai aktiviti yang melibatkan sains seperti pameran sains, pameran interaktif dan lain-lain.

9. National Science Centre

National Science Centre juga merupakan destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan sains. Terdapat pelbagai pameran dan aktiviti yang melibatkan sains.

10. The Shore Oceanarium

The Shore Oceanarium adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan hidupan laut. Terdapat pelbagai jenis ikan dan hidupan laut yang boleh dilihat.

11. Taman Botani Negara Shah Alam

Taman Botani Negara Shah Alam adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan tumbuhan. Terdapat pelbagai jenis tumbuhan yang boleh dilihat dan pelbagai aktiviti seperti pemanduan basikal.

12. The Mines Wonderland

The Mines Wonderland adalah taman tema yang popular di Selangor. Terdapat pelbagai tarikan seperti Snowalk, Tornado, Dinosaur Land dan lain-lain. Kanak-kanak akan dapat menikmati pelbagai aktiviti yang menyeronokkan.

13. Bukit Cahaya Seri Alam Agricultural Park

Bukit Cahaya Seri Alam Agricultural Park adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan alam semula jadi. Terdapat pelbagai aktiviti seperti pemanduan basikal, pemanduan bot dan lain-lain.

14. Kuala Selangor Firefly Park

Kuala Selangor Firefly Park adalah destinasi yang sesuai untuk kanak-kanak yang suka dengan alam semula jadi. Terdapat pelbagai aktiviti seperti menaiki bot untuk melihat kelip-kelip pada waktu malam.

Kesimpulan:

Itulah 14 tempat menarik di Selangor yang sesuai untuk kanak-kanak. Terdapat pelbagai jenis aktiviti yang sesuai untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur. Dengan pelbagai pilihan yang ada, pasti kanak-kanak akan dapat menikmati masa yang menyeronokkan dan mendidik.

Leave a Comment