Tenggol Island (Pulau ) Bukit Besi.Net

Tenggol Island (Pulau)

Tenggol Island adalah satu lagi pulau percutian menyelam yang indah hanya 45 minit dari jeti pantai di Kuala Dungun. Saiznya lebih kurang 3 km panjang dan 2km lebar. Namun, ini tidak menghalangnya daripada menjadi syurga bagi ramai orang terutama penggemar aktiviti menyelam.

Pantai berpasir berpadu harmoni dengan persekitaran sekeliling. Lebih jauh ke pedalaman adalah bukit berbatu berhutan yang menjadikannya destinasi indah untuk pencari pengembaraan. Bukit yang menjulang lebih dari 800 kaki menawarkan pemandangan panoramik pulau itu. Bentuk muka bumi berbatu ini menjangkau dari pedalaman pulau ke lautan dan telah mencipta tempat persembunyian ideal yang dramatik untuk hidupan marin.

Sebagai contoh di Teluk Air Tawar terdapat hamparan besar terumbu karang landai di dinding berbatu, manakala Terumbu Rajawali, dengan dinding berbatu menegak yang jatuh sedalam 32m, adalah rumah kepada karang dan hidupan marin lain seperti ikan kelawar dan jerung terumbu hujung hitam. Selain taman karang yang tenang, anda juga boleh melihat ikan kakak tua bonggol, pari gergasi, ikan kelawar, jerung paus, jerung harimau bintang, bicu sekolah dan lain-lain di tempat menyelam di sekitar Tenggol. Jerung paus dilihat di kawasan tertentu dari Ogos hingga Oktober setiap tahun.

Cara Untuk Ke Sana

Perkhidmatan feri perlu diatur dari Kuala Dungun kerana Pulau Tenggol tidak diservis dengan pengangkutan awam atau biasa. Tenggol Aqua Resort menyediakan perkhidmatan feri antara pulau dan Kuala Dungun.

The nearest airport are the Kerteh (30 mins from Kuala Dungun), Kuala Terengganu (1hr) and Kuantan (2hr 30 mins). Pengunjung boleh terbang masuk dan menyewa teksi ke Kuala Dungun.

Koc berhawa dingin dari Singapura, Kuala Lumpur, Terengganu juga singgah di Kuala Dungun. Atau anda boleh memandu ke Kuala Dungun, meletak kenderaan di pejabat Tenggol Aqua Resort, dan menaiki feri resort ke Pulau Tenggol. Dari Kuala Lumpur, ia adalah pemanduan yang santai dan indah selama 7 jam 30 minit ke Kuala Dungun.

Tempat Menginap

  • Tenggol Island Resort
  • Tenggol Island Dive Resort & Spa
  • Tenggol Aimers Resort

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *