Ingin Bercuti Ke Luar Negara: 10 Tips Sebelum Berlepas

Tips Bercuti Ke Luar Negara

Percutian ke luar negara adalah idaman semua, malah sudah menjadi impian yang mungkin akan direalisasikan tidak lama lagi untuk ekspresi dominan di hari raya nanti. Apa pun tema yang bakal anda terapkan nanti, sudah pasti anda sudah mengetahui negara destinasi yang akan menjadi sasaran malah kawasan pelancongan yang paling ketara untuk dikunjungi agar impian yang terkubur selama ini segera dapat direalisasikan dengan sebaik-baiknya. perjuangan dan beberapa persiapan yang cukup matang sebelum masanya.tak lama lagi. 

Apabila dapat bercuti ke luar negara, terdapat pelbagai jenis persiapan yang akan dijalankan secara berperingkat-peringkat bermula dengan penyediaan memilih tiket kapal terbang, kawasan penginapan, hinggalah ke acara lain ketika berada di sana. Sebelum masa perjalanan ini dapat direalisasikan dengan segera terdapat syarat-syarat yang perlu disediakan sebelum bertolak ke luar negara dan pastikan anda telah melaksanakan kesemua peringkat ini agar impian melancong ke negara destinasi menjadi impian yang akan menjadi kenyataan tidak lama lagi.

vzA8oBw1lcHgIwt 7unKGXpmBYIKYFijSgrjcfSAa5gjElU2OWA9jze1HlyIG4C uP 1kZmW3pXkwQxgKdEMVf3X9PfTD3tI 7 Cu2ysXwcDcfC5E389nXLqf49 yPIbgcdCBj7133vG8mwT9SzdlTSNT5kSevKkNoDcxHxj CnEFsNvCkj2hfCmZw
Poto oleh: mypermatawisata.com

#1. SEDIAKAN PASPORT.

Anda perlu menyediakan dokumen rasmi untuk perjalanan ini dan perlu pergi lebih awal kerana prosesnya agak lama dan anda harus melakukannya sendiri. Ini adalah syarat utama yang perlu anda sediakan terlebih dahulu kerana dengan adanya dokumen ini semua komponen perjalanan yang lain akan menggunakan identiti dalam pasport sebagai rujukan semua dokumen perjalanan. 

Pastikan anda telah menyediakan semua keperluan sokongan lain untuk membuat pasport ini supaya prosesnya lebih mudah dan cepat serta anda tidak perlu berulang-alik untuk menyiapkannya. Selepas pasport, anda mesti menyimpannya dengan baik dan tidak boleh kehilangannya, kerana jika anda kehilangan proses untuk membuat yang baru, sudah tentu ia akan mengambil masa yang lama lagi.

#2. INSURANS PERJALANAN.

Untuk insurans perjalanan, ia bergantung kepada laluan perjalanan anda nanti. Jika anda pergi ke negara Eropah, anda mesti mempunyai insurans perjalanan sebelum anda mendapat Visa Schengen. Keperluan ini telah menjadi mutlak dan dikawal oleh undang-undang di negara destinasi dan memerlukan pengembara yang akan melawat negara itu untuk melengkapkannya. 

Kerana semasa dalam perjalanan nanti mungkin berlaku kemalangan atau dilema penerbangan atau dilema bagasi yang turut dilindungi insurans. Kerana negara destinasi tidak akan menampung semua yang akan berlaku dan pengembara sendiri akan menentukan insurans untuk melindunginya.

#3. VAKSIN LENGKAP.

Terdapat negara tertentu yang mewajibkan setiap pengembara perlu melengkapkan beberapa vaksin sebelum memasuki negara mereka, seperti di Afrika dan beberapa negara yang dijangkiti penyakit berbahaya. Keperluan ini ditujukan kepada pengembara yang akan memasuki negara ini bagi meminimumkan dijangkiti abuh atau virus yang semakin menjadi wabak di sana dan badan mesti mampu melawan itu semua. Kemudian vaksin adalah tunjang utama dan anda mesti melengkapkannya sebelum bertolak untuk melancong ke negara destinasi nanti.

#4. VISA.

Seperti yang dinyatakan di atas, mesti ada visa masuk di negara-negara tertentu seperti Eropah, Australia, Amerika Syarikat, dan lain-lain. Terutama bagi anda yang melancong ke negara ASEAN, anda tidak perlu melengkapkan Visa, kerana rakan negara ASEAN bebas daripada dokumen perjalanan ini, hanya pasport hijau menjadi syarat utama untuk memasuki semua negara ASEAN ini. 

Perlu diingat bahawa kadangkala pengembara ditolak masuk ke negara ASEAN kerana isu tempoh sah pasport yang hampir tamat, pastikan tempoh sah semasa anda memasuki negara itu masih melebihi 6 bulan dan sebaik-baiknya melebihi 12 bulan .

#5. PENYEDIAAN TIKET KAPAL TERBANG.

Satu lagi perkara penting dan perlu disediakan ialah membeli tiket kapal terbang. Untuk jenis yang merupakan jenis LCC {low cost carrier} yang paling banyak dipilih pada harga yang sangat berpatutan dan menjadi teman rapat pengembara untuk menikmati percutian. Pastikan anda membeli tiket kapal terbang ini lebih awal supaya anda mendapat harga terbaik dan harga diskaun apabila anda berlepas nanti. 

Sentiasa kemas kini berita daripada media awam syarikat penerbangan LCC seperti Scoot, JetStar, Air Asia dan lain-lain supaya anda boleh mengetahui bila masa berlepas mendapat harga terbaik untuk menghabiskan tempoh cuti nanti.

#6. TENTUKAN TEMPAT TINGGAL SEMASA CUTI.

Sepanjang anda melancong, sudah tentu anda akan tentukan tempat tinggal dan pastikan ia menepati kehendak dan bajet anda nanti. Pengesyoran terbaik lebih awal ialah mula mencari tempat tinggal dan pastikan anda sudah biasa dengan pengangkutan awam di negara destinasi nanti. 

Mengapa anda perlu biasa dengan pengangkutan awam kerana ia boleh memberikan akses mudah untuk bergerak dan tidak memerlukan kos tambahan yang banyak apabila anda melakukan perjalanan melancong. Membeli kawasan penginapan hotel atau asrama kini sangat mudah dengan aplikasi daripada penyedia hotel dalam talian yang boleh membantu anda, perkara yang perlu dilihat adalah komen fakta daripada tetamu yang telah menginap di hotel yang anda pilih nanti.

#7. BELAJAR PENGANGKUTAN AWAM NEGARA DESTINASI.

Apabila anda mengembara ke beberapa kawasan pelancongan yang terpencil, sudah tentu anda akan menggunakan pengangkutan awam. Sekarang anda telah mula mencari maklumat terbaik mengenai pengangkutan awam yang sudah tersedia di negara destinasi supaya semasa melancong anda serius untuk memilih pengangkutan awam yang paling kompetitif untuk berpindah atau dipindahkan. Pastikan pilihan pengangkutan, prinsip ini mesti dilakukan kerana ia berfungsi dengan kos yang akan disediakan ketika melawat kawasan pelancongan penting di negara destinasi nanti.

#8. HANYA SEDIAKAN BARANG PENTING SAHAJA.

Pelancong yang baru melancong ke luar negara, rasanya semua bagasinya mahu diusung, jadi beg yang disediakan pun penuh sahaja. Cadangan terbaik ialah menyediakan hanya barang-barang penting yang paling diperlukan semasa melancong nanti. Pengiraan pastinya tidak sama bagi lelaki dan wanita, penanda arasnya ialah bilangan hari mempengaruhi jumlah pakaian yang hendak dibawa. 

Jika perjalanan anda hanya 4 hari, anda tidak dibenarkan membawa pakaian untuk keperluan sebulan. Perlu difahamkan melancong hanya untuk pergi pergi sambil tidak berpindah rumah secara agresif, jadi perhatikan perkara yang paling penting dan paling mendesak untuk digunakan supaya beg yang anda sediakan sesuai dengan keperluan perjalanan nanti.

TIP: semasa anda melancong, barang yang akan dibawa akan disesuaikan dengan ekspresi dominan di negara destinasi. Sebagai contoh, jika anda melancong di negara yang cenderung bersikap acuh tak acuh, seperti di Vietnam, tepatnya di bandar Hanoi, sudah tentu cuaca cenderung sejuk. Pakaian dan jaket tebal menjadi pilihan untuk dibawa supaya anda tidak merasa kesejukan apabila cuaca mula sejuk.

#9. MANFAATKAN SAMBUNGAN TELEFON PINTAR WIFI PERCUMA.

Kini, terdapat banyak penginapan sokongan untuk melancong dengan adanya WIFI percuma, bukan sahaja di rumah penginapan malah di kawasan pelancongan tertentu. Anda harus memanfaatkannya sebaik mungkin untuk menjimatkan kos sambungan semasa berada di negara destinasi. 

Memang sesetengah pengembara sangat ketagih dan memerlukan rangkaian internet ketika melancong, anda boleh membeli simkad negara destinasi yang boleh didapati di setiap kaunter yang sudah berada di lapangan terbang apabila anda mendarat. Pastikan anda memilih pembekal selular yang mempunyai isyarat kuat di mana sahaja anda berada dan pilih pakej data yang sepadan dengan tempoh penginapan anda di negara destinasi.

#10. SEDIAKAN DUIT YANG CUKUP.

Penyediaan wang yang mencukupi, anda perlu meneliti secara terperinci, semua acara yang anda akan lakukan di negara destinasi sudah tentu ada kaitan dengan wang. Pastikan anda menyediakan wang yang mencukupi semasa menjalankan transaksi, jika perlu, anda perlu mencari pengurup wang atau mengeluarkan di ATM bank di sana dan pastikan ATM bank domestik telah bekerjasama dalam rangkaian seperti Visa, Mastercard, Cirrus, dan lain-lain.

PETUA: untuk negara tertentu seperti Combodia, Laos, Vietnam dan Myanmar, anda hanya perlu menukar wang mengikut keperluan anda. Jika anda telah menukar jumlah wang yang banyak semasa di Indonesia, penukaran kepada Rupiah adalah sangat murah sehingga anda boleh rugi. Kami telah banyak merasakan pengesyoran ini apabila kami membawa lebihan wang dan nilai yang dibeli oleh Money Changer adalah sangat murah sehingga kami rasa kami rugi. Semoga pengalaman ini dapat memberi manfaat kepada semua rakan sekerja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *