Tips Membeli-belah Di Singapura: Kondusif Untuk Tidak Ditipu

Tips Membeli-belah Di Singapura

Di Singapura, memang ada yang menggelarnya sebagai shopping nirvana, tetapi tips membeli-belah kali ini mesti selamat dan tidak terpedaya dengan orang yang sengaja menjadikan pelancong sebagai objek peras ugut mereka dan anda perlu berwaspada dengan mereka. Memang tidak semua penjual pencacai begitu dan masih banyak lokasi yang sangat diyakini oleh pelancong dan menjadi cadangan yang wajib dikunjungi jika membeli barangan yang menjadi sasaran mereka. 

Terdapat beberapa kes yang menjadi viral baru-baru ini sejak seorang pelancong dari Vietnam yang membeli iPhone terbaru di sebuah plaza di kawasan pusat pelancongan terpedaya dengan pembeliannya dan segera menarik perhatian penduduk tempatan dan dunia. Banyak cemuhan penjual pencacai di situ oleh semua komponen penduduk setempat sehingga menjadi pengajaran kepada pelancong Indonesia yang ingin membeli barangan tertentu agar selamat dan tidak tertipu seperti kes ini. 

Petua membeli-belah yang menjimatkan di Singapura ini harus menjadi perhatian yang tinggi dan anda tidak perlu kecewa dengan barangan yang mereka katakan murah tetapi apabila transaksi terlalu tinggi, harganya terlalu tinggi. Semak petua membeli-belah di Singapura ini supaya anda boleh mengelakkan penipu di sana:

VRUxb2TJV6gWyk3Q6mJl3eVpCSssIET1grZRA36PwyidXScHypc1Z0rS8 RaTkVi
Poto oleh: wisatasingapura.web.id

#1. Jadilah Pembeli Bijak Bijak.

Sebelum anda memilih tempat untuk membeli, tinjauan harga telah dijalankan di beberapa tempat yang dipercayai. Perbandingan harga sememangnya mesti dilakukan jika anda mempunyai perbezaan yang ketara dengan harga di Indonesia semasa anda baru membuat pembelian, dan sebaliknya. Sebagai contoh, jika anda memberikan sesuatu jenama gajet sebagai item yang akan menjadi sasaran anda, pastikan dilema harga ini mesti diketahui dengan teliti dan membuat keputusan selepas melihat harga sebenar di Singapura.

#2. Fahami Ketahui Item Sasaran Anda.

Kerana ada orang tertentu yang akan menipu, mereka akan sentiasa menipu penipuan mereka dengan mempamerkan barangan dan pembungkusan tertentu. Jadi tidak semua barang yang dijual adalah benar-benar asli kecuali di kaunter rasmi dan berdaftar. Sebagai pengguna yang bijak dan sangat mengenali barangan asli, pastinya tidak mudah untuk ditipu kerana anda sudah biasa dengan produk yang dipamerkan. 

Seperti rujukan anda untuk membeli barangan berjenama, anda mesti datang ke kaunter rasmi dan jelas bahawa bahan yang mempunyai karakter yang sangat tinggi akan menjadi perbezaan antara tiruan. Anda harus melakukan siasatan yang lebih mendalam sebelum membuat transaksi kerana jika anda memenuhi kriteria yang sepatutnya dijalankan proses transaksi sudah boleh dilakukan di juruwang.

#3. Waranti Rasmi Harus Digunakan Di Peringkat Antarabangsa.

Ada barang yang mempunyai jaminan hanya berlaku di Singapura, jika pelancong dari Indonesia sudah tentu akan mencari jaminan barang yang juga boleh berlaku di Indonesia, maka istilahnya adalah jaminan antarabangsa. Jaminan rasmi daripada biro yang memegang jenama tersebut tentunya menjadi pilihan kepada pelancong yang inginkan jaminan seperti ini. 

Sudah tentu harganya hampir sama dengan Indonesia, sekurang-kurangnya bezanya tidak terlalu jauh dari Singapura. Kecuali apabila anda Jualan Hebat Singapura sudah tentu menawarkan diskaun tambahan yang sudah tentu akan memberikan harga yang ketara untuk barangan yang anda idamkan.

#4. Sentiasa Minta Layanan Cukai.

Singapura sangat mesra pelancong dan mereka mengenakan bayaran barangan bebas cukai untuk jumlah tertentu dan boleh dikembalikan. Ia bukan rahsia lagi, sesetengah penjual barangan elektronik yang tidak bertanggungjawab sentiasa menipu dilema cukai ini. Anda harus sedar tentang dilema cukai ini, cadangannya ialah jumlah wang yang anda bayar untuk satu produk disertakan dengan cukai. 

Oleh itu, anda mesti menyimpan resit pembelian dan cop kedai dan boleh membayar balik Cukai Barang dan Perkhidmatan {GST}, sah jika pembelian yang anda buat melebihi SGD100 atau sekitar IDR1 juta. Anda akan mendapat bayaran balik sebanyak 7% dan boleh membuat tuntutan hanya di Lapangan Terbang Changi dengan melengkapkan resit pembelian dan melawat kaunter GST. Pastikan masa yang mencukupi semasa melaksanakan bayaran balik ini sebelum anda mendaftar masuk kembali ke Indonesia.

#5. Tawar-menawar melalui atau dengan Harga Patut ini.

Sebagai pelancong, sudah tentu tawar-menawar harga merupakan aktiviti yang mesti dilakukan sekiranya membeli barangan dalam kuantiti yang cukup banyak. Caranya ialah menawar 60% daripada harga paparan, jika penjual tidak mahu maka anda boleh membida 50%, dan sekurang-kurangnya 40% sebagai cadangan terbaik. Sudah tentu, anda tidak sepatutnya membeli barangan seperti anda sangat memerlukannya, nampaknya kedudukan anda sebagai pembeli lemah dan penjual mampu menawarkan harga yang berpatutan juga. 

Barangan yang banyak di tawar-menawar ialah cenderahati, cenderahati, hinggalah fesyen. Jadi, pastikan anda tawar-menawar harga dalam keadaan santai, seperti sejuk dan jahil. Jika penjual tidak mahu anda, anda boleh mencari kedai lain yang mempunyai barangan yang agak sama. Tempat yang disyorkan untuk tawar-menawar ialah Little India, Kampong Glam, Chinatown dan beberapa gerai di Jalan Bugis.

Nota! terutamanya bagi anda yang sukakan barang elektronik, gajet dan lain-lain, pastikan anda sentiasa mencari maklumat tambahan dari mbah Google untuk mengetahui sama ada kedai yang anda akan pergi itu membawa kepada penipuan atau penipuan.

Banyak maklumat yang terdapat dalam ulasan awam dan juga testimoni daripada pembeli boleh membawa kepada cadangan tambahan untuk membeli item jenis ini. Dan perkara yang paling prinsip ialah ia tidak boleh dimakan dengan harga yang terlalu murah malah boleh memerangkap anda dalam proses penipuan, kerana tanda-tanda barangan pasaran gelap boleh berlaku.

FORMULA: 5W1H (apa, di mana, bila, siapa, mengapa, dan bagaimana). INIlah moto seorang pelancong yang membeli barangan di luar negara termasuk di Singapura bagi mengelak penipuan dan anda terselamat daripada peniaga tidak bertanggungjawab yang sentiasa mengintai pelancong yang cuai dalam proses pembelian. Semoga bermanfaat dan sentiasa berwaspada dengan barangan yang akan anda beli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *