Tips Percutian Dongeng Melancong Ke Padang Sumatera Barat

Tips Percutian Dongeng Melancong Ke Padang Sumatera Barat

Cerita Percutian Melancong ke Padang why not. Wilayah yang sangat popular untuk dikunjungi ini boleh menampilkan tema yang lebih menarik apabila cuti pejabat diluluskan. Ramai pelancong tempatan dan seluruh dunia berlabuh di Minang Ranah untuk meluangkan masa yang telah disediakan lebih awal dengan destinasi pelancongan yang cukup lengkap malah mempunyai pilihan yang sangat banyak.

Semestinya tarikan pelancong sudah diketahui ramai dan bakal menjadi destinasi terpenting dan bakal menjadi destinasi yang ditunggu-tunggu dengan sejuta makna yang bakal menemani percutian anda ketika berada di kota Padang.

5NCEXCkrvWy6fE25cMPx2A Dfo6Wftvfl4EMgS2YHyTgk4IljhT7BGqI2cHmQj7ycVgSQNG0yvKH
Poto oleh: mediaportalanda.com

Plesirankotatua ingin berkongsi isu yang mana tahu dari semua rakan sejawat yang bercadang untuk datang ke kota Padang, Sumatera Barat, sebagai kota destinasi untuk melaksanakan percutian dalam demam isu yang akan datang. Berikut adalah penjelasan penuh.

1. Masa untuk Menentukan Tema Percutian.

Sebenarnya bila-bila masa sahaja boleh jadi tema percutian anda di padang Minang, Padang, Sumatera Barat. Terdapat begitu banyak tarikan pelancong yang boleh dijadikan objek untuk dilawati, contohnya pada musim hujan terdapat beberapa cadangan yang boleh dijadikan destinasi seperti Muzium Adityawarman di kota Padang, Gudang Ransum, peninggalan zaman Belanda dahulu. yang ketika itu merupakan tempat menyediakan hidangan untuk pekerja kilang arang batu, Sangkar Batu Istana Pagaruyuan.

Lebih-lebih lagi pada musim kemarau apabila ia adalah masa terbaik untuk meneroka alam semula jadi dengan beberapa destinasi destinasi seperti air terjun, mendaki gunung, hingga pelancongan laut.

PENTING! Apa yang membimbangkan, pengangkutan utama untuk datang ke Padang, Sumatera Barat, sememangnya kapal terbang, pada musim puncak harganya boleh meningkat secara mendadak kerana jumlah peminat yang ramai. Sudah pasti semua komponen pelancongan akan merangkak naik bermula dari hotel, sewa kenderaan, tiket penerbangan, hingga sewa bot. Jadi, anda perlu merancang seawal mungkin supaya anda tidak terjerumus dalam rentak corak seperti ini agar wang yang anda simpan dapat direalisasikan.

2. Susun jadual perjalanan terperinci untuk perjalanan nanti.

Sebagai destinasi pelancongan yang sangat penting dan telah dimasukkan ke dalam destinasi untuk meluangkan masa bercuti, seawal mungkin anda perlu mula merancang jadual perjalanan anda dengan jelas dan pastinya bersesuaian dengan tema percutian. Kini terdapat banyak tutorial yang boleh anda gunakan sebagai cadangan untuk tarikan pelancong yang akan menjadi destinasi utama anda.

Ringkas sedemikian rupa sehingga anda boleh mengutamakan destinasi yang akan dilawati. Hampir semua tarikan pelancong di Sumatera Barat adalah penting, tiada yang akan terlepas. Pastikan masa dan bajet yang mencukupi disediakan untuk menjadi sebab utama untuk menetapkan percutian di wilayah yang sangat terkenal dengan potensi pelancongannya.

3. Persediaan untuk meninggalkan hotel sebelum matahari terbit.

Rata-rata destinasi pelancongan di Padang dan kawasan di Sumatera Barat tersebar di seluruh pelusuk nagari. melalui atau dengan ini jadi anda sebagai pelancong mesti mempersiapkan diri dan selepas berada di bandar Padang hendaklah bertolak seawal mungkin sekurang-kurangnya jam 05:00 pagi.

Sebabnya, trafik masih sunyi, udara masih sejuk, sudah tentu anda boleh lihat tarikan pelancong masih sunyi dan anda boleh rasa lebih selesa. Begitu juga dengan bertolak awal pagi anda boleh menemui beberapa tarikan pelancong lain dan masa percutian yang terbaik terasa lebih fokus dan mempunyai tujuan yang lebih jelas.

Sebagai contoh, apabila anda bertolak dari kota Padang ke kota Bukittinggi, terdapat pesona pelancongan yang boleh anda perolehi dalam satu laluan sahaja, ianya agak pelbagai. Bermula dari air terjun Nyarai, jeram lubuk bonta, jeram lembah Anai, anyaman sikek yang bijak, lawatan masakan sate kesyukuran mak, hingga ke destinasi terakhir di kota Bukittinggi. Nah, hanya satu laluan boleh mendapatkan tarikan pelancong yang banyak ini. Bagaimana pula dengan laluan perjalanan lain yang pastinya akan membuatkan anda terpukau dengan keindahannya.

4. Jangan pergi bersendirian, sebaik-baiknya dalam kumpulan.

Sememangnya bercuti bersama adalah lebih baik daripada bersendirian kerana banyak sebab iaitu jimat. Anda boleh berkongsi kos melawat beberapa tempat tarikan pelancong di Sumatera Barat seperti kos penginapan, kos sewa kenderaan, hinggalah berkongsi kos kos makanan.

Bukan itu sahaja, jika anda ingin menghabiskan masa bercuti dengan tema pelancongan marin, sudah tentu anda akan mendapat harga sewa bot untuk ke pulau destinasi yang lebih berpatutan, purata sewa bot dikenakan setiap kapal yang boleh memuatkan sehingga 10 orang. Kalau harga sewa bot IDR 500,000, maknanya untuk seorang IDR 50,000 jauh lebih jimat, bukan kalau pergi sendiri.

5. Pilih Sewa Kenderaan di Syarikat Dipercayai.

Ketika berkunjung dan bercuti, sudah tentu anda memerlukan kenderaan sebagai jalan untuk ke tempat-tempat tarikan pelancong. Banyak pemilik kenderaan yang menyewa walaupun dengan pemandu juga disediakan. Anda boleh memilih yang mempunyai rekod prestasi yang baik dan mempunyai integriti kepercayaan dalam keadaan kenderaan yang sangat prima.

Harga sewa kenderaan ini bermula dari IDR 400,000, tidak termasuk pemandu. Untuk kemudahan, anda harus menggunakan pemandu supaya perjalanan anda lebih selesa, sangat gembira, anda tidak perlu bersusah payah dengan arah. Pilih perkhidmatan sewa yang mempunyai cadangan daripada pelancong yang telah menggunakan perkhidmatan mereka, dan sudah tentu mempunyai laman web, nombor telefon, sehingga alamat syarikat jelas.

6. Tangki Kereta Mesti Dalam Kedudukan Penuh.

Perjalanan jauh pastinya memerlukan tangki bahan api kenderaan, yang sepatutnya berada dalam kedudukan penuh. Disebabkan ketersediaan BBM masih terbatas di kawasan Sumatera Barat terutama di pusat kota besar, masih banyak yang tersedia, namun sepanjang perjalanan menuju tempat-tempat wisata yang agak jauh, stesen minyak sangat sedikit malah. then, Pertamini ada.

Mustahil anda pergi jauh untuk membeli minyak di Petramini yang harganya sudah melebihi harga di stesen minyak. Bagi motosikal, jika anda bercuti hanya untuk berdua, tiada masalah, tetapi menggunakan kenderaan beroda empat ketika berjalan kaki akan kehabisan minyak, sudah tentu ia menjadi penghalang untuk ke tarikan pelancong. Inilah sebabnya tangki bahan api mesti dicas sepenuhnya semasa memulakan perjalanan.

7. Pembekal Komunikasi Selular Terbaik Telkomsel.

Tidak semua pembekal selular boleh berfungsi dengan baik di tempat tarikan pelancong walaupun semasa melancong. Cadangan terbaik ialah Telkomsel. Sememangnya isyarat semasa perjalanan agak baik, walaupun anda berada di lokasi tarikan pelancong yang penting, anda sentiasa boleh dihubungkan dengan media sosial popular. Jadi anda tidak terlepas isu penting yang disambungkan terus ke telefon pintar pilihan anda.

8. Pilih Menu Makanan Minang Asli.

Jenis makanan di daerah Minang Sumatera Barat sangat kaya dengan rempah-rempah. Rasa makanan yang pedas, sedap dan lazat tidak sesuai untuk semua pelancong, memilih jenis makanan yang mesti anda lakukan supaya anda masih boleh mengikuti keselesaan sepanjang perjalanan percutian anda dengan sepenuhnya sebelum pulang ke destinasi masing-masing.

Apa yang perlu anda perhatikan ialah rasa pedas campuran cili dan perasa yang sudah tentu ada yang menggelarnya sangat pedas. Jika anda tidak suka pedas, anda boleh memilih jenis makanan lain yang tidak mempunyai cili balado atau kari yang boleh diterima oleh pengecap darah lain di Indonesia.

9. Anda boleh bercakap perbualan harian orang Minang.

Jika anda ingin berinteraksi dengan baik dengan orang tempatan, maka bahasa Minang adalah cadangan terbaik. Kesemua penduduk setempat sangat peramah malah sangat membantu pelancong sekiranya tersalah arah untuk ke lokasi destinasi, kadangkala mereka mendapat arah alternatif lain untuk ke destinasi akhir. Inilah antara faedah yang boleh diperolehi oleh pelancong sekiranya mereka memahami walaupun sedikit tetapi telah memberi lebih perhatian untuk memahami bahasa Minang.

10. Cuba Tawar Barang Sebelum Membeli.

Jangan takut untuk tawar-menawar harga, terutamanya apabila anda membeli cenderahati di tempat-tempat pelancongan. Harga yang dinyatakan oleh penjual adalah tidak muktamad dan harga yang anda akan mampu masih boleh dirundingkan. Tetapi harganya tidak boleh dirunding apabila anda berada di kedai cenderahati yang telah menetapkan harga tetap.

Namun, apabila anda membeli cenderamata tipikal Minang ini di Pasar Ateh Bukittinggi, ia masih boleh dirunding kerana penjual boleh menawarkan diskaun sekiranya anda membeli beberapa jenis cenderamata dalam kuantiti yang cukup banyak. Tawaran tidak boleh terlalu menyeksakan modal mereka kerana penjual ini termasuk dalam perniagaan PKS skala isi rumah.

11. Fahami Tambang Pemandu Pelancong.

Sebelum anda membuat keputusan untuk menggunakan pemandu pelancong tempatan, pastikan tambang sebelum perjanjian mesti diketahui dan beberapa syarat lain yang mungkin dikenakan oleh mereka. Biasanya perkhidmatan ini diperolehi apabila anda berada di pusat pelancongan yang penting. Untuk mengelakkan salah faham dalam kerjasama, sebelum melaksanakan kontrak, anda mesti mengetahui secara terperinci terma dan syarat yang dikenakan, ia adalah perhatian penting.

12. Sentiasa Memberi Perhatian Kepada Pakaian Kekal Sopan Kunjungan.

Pakaian sopan adalah cerminan seorang pelancong yang menghormati penduduk tempatan yang berpegang kepada prinsip Islam yang masih dikekalkan sehingga kini. melalui atau dengan berpakaian sopan ini bermakna anda telah menjadi diri anda sendiri daripada kesulitan penduduk setempat dengan anda dan rombongan anda. Menutup aurat mengikut norma adalah sangat digalakkan untuk dipatuhi agar ketika lawatan anda tetap selesa dan sangat gembira.

SEJARAH RINGKAS BANDARAYA PADANG.

Kota Padang merupakan sebuah kota yang terletak di pesisir pantai dan dikelilingi oleh bukit-bukit. Kawasan penting pada zaman penjajahan Belanda dan Kerajaan Pagaruyung ini telah berkembang menjadi kota ekonomi kerana hasil pertanian yang kaya ini, Kota Padang sebagai tempat penting ketika itu melakukan transaksi di peringkat antarabangsa. melalui atau dengan ini, bekas peninggalan sejarah silam masih boleh ditemui dan menjadi potensi pelancongan sehingga kini.

CARA PERGI KE PADANG W Sumatera.

Untuk ke bandar Padang, anda boleh menggunakan kapal terbang untuk laluan domestik dan antarabangsa. Di dalam negara, anda juga boleh melakukan perjalanan darat menggunakan bas seperti Lorena, NPM, ANS, dan lain-lain dari DKI Jakarata-Padang untuk harga tiket bermula dari IDR 400,000 bergantung kepada jenis kelas yang akan dipilih.

Bagi syarikat penerbangan yang mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa BIM, ia disambungkan kepada penerbangan domestik dan antarabangsa dengan harga tiket bermula dari IDR 500,000. Untuk harga tiket ini, ia memang disesuaikan dengan musim cuti, sebagai laluan penerbangan pelancong dan hampir sentiasa penuh setiap hari, pastikan anda menempah tiket penerbangan anda seawal mungkin atau awal untuk mendapatkan harga yang sangat kompetitif dan berpatutan. Harga tiket penerbangan akan meningkat dengan banyak semasa acara program tahunan yang akan diadakan di Sumatera Barat, cuti sekolah, cuti bersama, hari raya, dan akhir tahun.

PENGINAPAN SEMASA SUMATERA BARAT.

Untuk penginapan hotel, jenis melati, asrama, dan hotel sudah mencukupi. Pilihan ini tentunya disesuaikan dengan bajet yang anda miliki, untuk penginapan yang selalunya menjadi pilihan terbaik iaitu di pusat bandar pelancongan seperti Padang, Bukittinggi, hingga Painan. Bandar ini mempunyai pilihan yang agak banyak dan sebagai pusat perhimpunan pelancong yang ingin bercuti di sekitar kawasan bandar yang penting ini.

PENGANGKUTAN AWAM.

Kerajaan bandar telah membuat dasar iaitu Trans Padang dengan laluan yang telah diputuskan. Penggunaan pengangkutan ini hanya di pusat bandar dengan saiz bas yang sederhana. Laluan bermula dari Pusat Bandar Padang, Padang Imam Bonjol – Jl. Khatib Sulaiman – Air Tawar – Tabing – Had Bandar. Jika jarak perjalanan yang dikira ialah +/- 18 km dengan masa perjalanan lebih kurang 60 minit dari pusat bandar ke had bandar.

Anda juga boleh menaiki pengangkutan bandar dengan pelbagai laluan perjalanan yang sudah cukup tersedia untuk anda yang ingin melihat setiap sudut kota Padang. Dan hanya hadir mulai tahun 2018 merupakan pengangkutan online yang boleh anda gunakan sebagai alternatif lain untuk menikmati percutian di kota Padang dan Bukittinggi.

CUACA DI SUMATERA BARAT.

Kawasan pelancongan di Sumatera Barat termasuk dalam kawasan tropika dan merupakan bandar yang mempunyai taburan hujan yang mencukupi sepanjang tahun dan purata cuaca ialah 27 darjah Celsius. Hujan yang mencukupi sepanjang tahun terutama pada bulan Oktober hingga Disember, taburan hujan adalah sama rata di hampir semua kawasan di Sumatera Barat.

NOTA! terutama pada musim hujan, tidak digalakkan anda melancong ke pulau eksotik di sekitar Painan Pesisir Selatan kerana ia akan memberi kesan kepada ombak yang agak tinggi dan angin kencang. Untuk menjangka keselamatan semasa cuti, anda mesti memberi perhatian yang teliti supaya anda boleh mendapatkan keselesaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *