Petua Persediaan untuk Percutian ke Ho Chi Minh City Vietnam buat Kali Pertama

Tips Persediaan untuk Bercuti ke Ho Chi Minh City

Melalui atau dengan ini, daya tarikan Bandaraya Ho Chi Minh {HCMC} Vietnam telah berubah sebagai pilihan pengembara Indonesia untuk pertama kali mengembara sebagai pengembara, menghabiskan tempoh percutian yang singkat pada harga yang sangat berpatutan. 

Fenomena ini yang dicadangkan oleh ramai rakan sekerja yang lain sememangnya sangat sempurna dalam memilih bandar dan negara ini kerana pembukaan penerbangan persendirian atau relay dari negara jiran membuka peluang yang sangat luas untuk anda dapat berkunjung dengan sejuta pesona tarikan pelancongan sejarah hinggalah pelancongan kulinari yang sangat menarik.hati yang berselera. Anda tidak perlu ragu bahawa kini di HCMC terdapat tarikan kulinari halal yang akan merosakkan hari anda selepas mengembara tempat pelancongan kegemaran anda selama sehari penuh.

Perjalanan pertama benar-benar dinanti-nantikan, malah ada rasa teruja yang tendangan tidak akan dilupakan sepanjang zaman. Lebih-lebih lagi, anda berjaya menakluki ketakutan dan keraguan dalam fikiran anda, ternyata ia hanya khayalan yang membuatkan anda sentiasa berlengah-lengah dalam perjalanan ke HCMC Vietnam, ini hanya dilupakan tanpa sebarang pelaksanaan. 

Kami telah melakukan perjalanan ini beberapa tahun yang lalu, walaupun terasa lambat tetapi kami percaya pengalaman ini cukup berguna dan anda boleh menggunakannya sebagai rujukan atau panduan bagaimana untuk menjadikan perjalanan pertama anda ke HCMC Vietnam sebagai backpacker yang baik dan benar supaya ia dapat membantu menaikkan semangat anda untuk menjalankan perjalanan ke sana. Berikut ialah panduan langkah demi langkah terperinci yang akan kami sampaikan pada penulisan kandungan artikel yang sangat berguna.

LcZeRT9 zRn87Vx8cf6mVrdApUaP2jlYlZTl83dl3kKx3jK1RiW1SKHNZNJe4gCQ56LMrjITvjwHfy A qX0eXdeoVJkGB AWuOqnhZaBErqQqpMaA9HKm4rqrdrT 6zzZtrqCxelEsPjGxd5
credit: timetravelturtle.com

PERSEDIAAN AWAL.

Perkara pertama yang perlu disediakan ialah membuat pasport. Ini adalah dokumen perjalanan yang perlu ada, pastikan anda menyediakannya mulai sekarang dengan melawati Imigresen mengikut domisil anda. Ikuti keseluruhan proses supaya peluang untuk melancong ke HCMC Vietnam dapat direalisasikan secepat mungkin. Jika anda sudah mempunyai pasport, pastikan ia sah selama setahun apabila anda berlepas, ada cadangan 6 bulan tetapi untuk memberi kemudahan ketika melancong nanti.

BUAT PEMBELIAN TIKET AIRLINE.

Selepas pasport di tangan, tiba masanya untuk memburu tiket kapal terbang. Sudah tentu tiket kapal terbang yang akan dibeli adalah mengikut bajet minimum backpacker untuk kelas LCC {Low Cost Carrier} sebagai pilihan yang tepat. Pembelian tiket penerbangan bajet rendah boleh dibeli 6-12 bulan sebelum berlepas. Selain itu, terdapat promo yang sangat menarik, sudah tentu anda boleh memanfaatkannya di mana pembelian untuk jadual penerbangan tertentu mempunyai nilai nominal yang sangat jauh lebih murah daripada tiket kereta api kelas premium. 

Teknik terbaik ialah anda sentiasa mengemas kini maklumat daripada syarikat penerbangan ini pada bila-bila masa apabila promosi atau diskaun diberikan kerana anda mesti memanfaatkan saat ini supaya semua jumlah kos perjalanan yang akan anda sediakan akan dibantu oleh kos pengangkutan kapal terbang yang murah.

Tiada masalah terpaksa transit seketika di negara jiran seperti Singapura atau Kuala Lumpur, anda boleh mendapatkan tambahan trip percuma walaupun terpaksa menunggu beberapa jam tetapi sekurang-kurangnya anda dapat menikmati suasana percutian seperti ini untuk melihat suasana lapangan terbang dan nikmati semua penginapan percuma di sana sebelum meneruskan perjalanan.

LAKUKAN PENYELIDIKAN PERJALANAN PERJALANAN VIETNAM HCMC.

Anda perlu membuat jadual perjalanan backpacker ke HCMC Vietnam sekarang, seperti saya membuat penyelidikan dahulu untuk mendapatkan maklumat kemudian di sana, apa yang saya akan lakukan. Sudah tentu, saya perlu menjawab soalan ini dengan melihat beberapa cadangan daripada rakan kongsi pengembara yang telah membentangkan pengalaman mereka mengembara ke HCMC Vietman. Dan inilah yang saya lakukan dengan membuat jadual perjalanan backpacker ke sana.

#1. Lakukan Perjalanan Lawatan Ke Terowong Cu Chi.

Menikmati lawatan ke tarikan pelancongan bersejarah di Vietnam dengan taktik perang yang pernah dilakukan oleh penduduk tempatan bersama USA kini masih kelihatan baik. Sisa-sisa terowong bawah tanah yang bersambung antara satu sama lain masih diselenggara dengan baik sehingga kini dan menjadi tarikan utama pelancongan di Vietnam. Pakej pelancongan ini saya beli secara melancong kerana lokasinya agak jauh jika melancong seorang diri dan mengikut bajet yang saya sertai.

Banyak agensi pelancongan menawarkan pakej pelancongan seperti ini dengan memasukkan Cu Chi Tunnels sebagai tempat pelancongan utama. Saya bertolak pagi dan balik petang. Banyak lokasi agensi pelancongan mengatakan pakej ini berada di kawasan penginapan backpacker di Jalan Pham Ngu Lao. Anda boleh memilih di sepanjang laluan ini dan anda harus melakukan perbandingan harga yang lebih baik kerana di sana anda boleh mendapatkan harga yang kompetitif untuk dapat mengikuti lawatan ini.

#2. Jelajah Sungai Mekong.

Tarikan Vietnam ialah Sungai Mekong yang sangat bersejarah bagi negara Vietnam. Lokasinya adalah di wilayah selatan Vietnam dan boleh dilakukan dalam lawatan seperti Cu Chi Tunnels di atas. Kawasan ini merupakan tempat yang sangat teduh dan banyak digunakan oleh penduduk setempat untuk aktiviti pertanian yang mampu memberikan nilai ekonomi. Dan yang paling unik untuk dilawati ialah melihat kehidupan di Delta Mekong yang berada di sekitar sungai dan tentunya kampung-kampung di sekitar sungai ini banyak menggunakan sungai ini untuk aktiviti kehidupan mereka seperti pengangkutan penting untuk berpindah tempat.

#3. Lawatan Terkenal Di Pusat Bandar HCMC Vietnam.

Jangan lupa untuk melawat beberapa lawatan terkenal di pusat bandar HCMC Vietnam, dengan laluan perjalanan yang agak mudah dan sudah tentu lokasinya masih sangat dekat, jadi saya memutuskan untuk melawat beberapa lawatan popular di pusat bandar.

==> Pasar Ben Thanh.

Pasar ini sangat digemari oleh pelancong seluruh dunia sebagai lokasi yang sesuai untuk mencari cenderahati guaka atau barangan unik di pasar ini. Oleh kerana cenderahati, kemeja-t, dan kraftangan adalah tipikal Vietnam di pasar ini dan boleh dirundingkan jika anda membeli dalam berpuluh-puluh atau kodian.

==> Muzium Bandar Ho Chi Minh.

Lokasi muzium ini tidak terlalu jauh dari Istana Kemerdekaan. Nama lain untuk muzium ini ialah Istana Gia Long dan telah menjadi destinasi pelancongan rasmi dan mesti dikunjungi.

==> Panggung Opera Saigon.

Bangunan bersejarah ini beberapa pelancong memanggil Teater Perbandaran bersebelahan dengan Dewan Bandaraya Saigon. Telah wujud sejak tahun 1898, ia telah dibina oleh Eugene Ferret dan beberapa penstrukturan semula bangunan telah dijalankan yang pastinya merupakan tempat untuk menjalankan aktiviti hiburan dan kebudayaan Vietnam.

=> Istana Kemerdekaan.

Ia adalah ikon mercu tanda di HCMC Vietnam, nama lain untuk Istana Penyatuan Semula sebagai kediaman Presiden Vietnam Selatan pada masa itu. Bangunan ini telah dibuka kepada orang ramai dan telah menjadi destinasi pelancongan yang mesti dikunjungi dengan masa melawat 07:30 – 16:00 dengan tiket masuk VND30,000

==> Muzium Peninggalan Perang.

Jangan lupa melawat muzium ini sebagai tambahan kepada pelancongan sejarah di Vietnam. Lokasi yang sangat mesra dengan kawasan tempat berkumpulnya backpacker dunia di Pham Ngu Lao, anda pasti akan melihat semua peninggalan perang antara USA dan Vietnam. Lihat juga koleksi foto yang menceritakan betapa heroiknya Vietnam ketika melaksanakan peperangan dan sudah tentu peninggalan sejarah ini masih terpelihara dengan baik sehingga kini.

PILIH TEMPAT INN.

Selepas saya sebutkan di atas sedikit tempat penginapan terbaik adalah di kawasan Jalan Pham Ngu Lao sebagai lokasi berkumpul backpacker untuk bermalam bercuti di sana. Tempat yang sangat strategik dan terdapat beberapa destinasi pelancongan bandar yang saya kunjungi mesra dari lokasi saya menginap. Jadi, untuk memudahkan semua aktiviti pelancongan di HCMC Vietnam, anda harus memilih Pham Ngu Lao sebagai lokasi yang strategik untuk menginap semasa cuti. 

Memilih tempat penginapan terbaik yang saya lakukan iaitu memasuki lorong atau lorong dari jalan besar, ternyata terdapat tempat penginapan yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan lokasi jalan utama. Perbezaan yang saya bandingkan ketika itu boleh mencecah 40% dan ia cukup murah untuk menjimatkan bajet. Yang buat musafir malas buat perbandingan sebab dah mendarat di HCMC, badan jadi penat akhirnya pilih yang nampak. Anda sepatutnya boleh mencuba sedikit untuk bertenang, meluangkan sedikit masa untuk menunjukkan perbandingan beberapa tempat penginapan dan mendapatkan harga yang sangat berpatutan.

TIP: Saya sendiri membayar tunai kepada pemilik hotel untuk mendapatkan lokasi bilik di tingkat bawah sekurang-kurangnya di tingkat satu. Rata-rata infrastruktur bangunan hotel adalah berbentuk rumah kedai bertingkat ke atas dan tidak menggunakan lif. Bayangkan jika bilik itu di tingkat lima, anda boleh menghentak-hentak kaki untuk naik dan turun. 

Jadi, membayar tunai peribadi di hadapan menjadi mudah bagi saya apabila saya mendapat bilik di tingkat dua. Kemudahannya cukup elegan dengan air panas dan sejuk, televisyen, spring bed, peti sejuk, penghawa dingin, almari pakaian, Wifi, dan kerusi. Pada pendapat saya, ia sangat berbaloi dengan harga VND350,000 semalam, ia layak mendapat hotel berbintang.

MATAWANG SEMASA TRANSAKSI DI VIETNAM.

Semasa melancong ke HCMC Vietnam saya tidak banyak menukar Dong atau VND kerana USD boleh diterima semasa membuat transaksi. Jika anda ingin menukar mata wang VND, anda hanya perlu berada di negara destinasi atau hanya di Indonesia untuk membayar pengangkutan dari lapangan terbang ke Pham Ngu Lao. Caranya, apabila anda mendapat mata wang USD yang lemah di Indonesia pada harga yang condong, ia masih diterima di Vietnam. 

Jadi cuba dapatkan mata wang USD seperti ini boleh menjimatkan bajet anda. Jangan risau apabila transaksi di sana, mata wang lecek masih dinilai sebagai alat pembayaran yang sah. Jika anda ingin menukar kepada VND peribadi di sekitar rumah penginapan, terdapat juga pengurup wang yang akan membeli USD pada harga yang tinggi. Buat perbandingan sebelum bertukar kerana terdapat banyak pengurup wang yang bertaburan di lokasi ini.

DOKUMEN PERJALANAN SEMASA PERTAMA KALI MELANCONG KE HCMC VIETNAM.

Dokumen perjalanan sepanjang perjalanan ini bermula dari Indonesia iaitu pasport dan kad kertas putih borang Imigresen. Khusus untuk kad Imigresen ini, anda mesti mengisi blok dan aksara ringan dan anda mesti menyimpan kepingan itu kerana ia akan diminta pulang oleh pegawai Imigresen. Begitu juga di Imigresen Vietnam anda juga melakukan perkara yang sama. Isikan dengan jujur ​​dan betul sebab akan mencadangkan perjalanan anda, lebih gembira kerana tidak banyak soalan daripada pegawai. Apabila memasuki negara Vietnam, pemegang pasport Indonesia tidak mempunyai visa, hanya untuk cop pasport daripada pegawai di Imigresen Vietnam.

PENGANGKUTAN DARI LAPANGAN TERBANG TAN SON NHAT KE JALAN PHAM NGU LAO.

Selepas semua bagasi anda diambil, saya semua menggunakan pengangkutan awam seperti bas saiz sederhana yang mengambil masa lebih kurang 5 minit untuk ke terminal domestik. Ketika saya mendarat sekitar jam 09:00 bas sudah berada di kawasan itu dengan laluan melalui Pham Ngu Lao. Pada masa itu harga tiket kalau tak silap CMIIW: VND 4000 agak murah, dan penuh dengan pelancong dari pelbagai negara di laluan yang sama dengan saya. Agak gembira dan ada rakan-rakan yang semakin yakin melancong menggunakan bas awam seperti ini, ya, seperti Damri di Indonesia tetapi saiz basnya sederhana.

Untuk pulang ke lapangan terbang saya juga menaiki bas seperti ini tetapi mengambilnya di terminal tidak jauh dari Pham Ngu Lao, lebih kurang 5-10 minit berjalan kaki berhampiran dengan Pasar Ben Than di sekitar bulatan. Saya lupa nama terminal tersebut, terminal ini merupakan tempat turun naik penumpang bagi penduduk setempat yang melalui beberapa laluan di sekitar kawasan tersebut. Dan saya menaiki bas yang laluannya untuk masuk ke lapangan terbang semasa saya bertolak ke Indonesia.

Lebih-lebih lagi jika anda ingin menggunakan teksi ketika melancong nanti, pilihlah nama teksi Vinasun atau Malinh kerana kedua-dua nama teksi ini sangat disyorkan kerana mempunyai pemeteran yang jujur. Memang banyak teksi yang menggunakan meter kuda jadi anda membayar banyak wang tidak sepatutnya.

Jika anda ingin mencuba menaiki bas bandar di pusat bandar HCMC Vietnam, amat digalakkan untuk dapat melihat suasana bandar dan dapat berinteraksi secara langsung dengan penduduk setempat. Jangan risau tentang laluan, anda boleh menaiki bas yang sama di terminal berhampiran Pasar Ben Than dan kembali ke laluan ini. Cukup untuk menambah program bersiar-siar anda pada waktu pagi sebelum tengah hari.

JANGAN LUPA AMBIL PETA PELANCONGAN DAN BROSUR DI LAPANGAN TERBANG.

Perkara yang pelancong lakukan apabila berada di lapangan terbang ialah mengunjungi kaunter pelancongan yang menyediakan brosur dan peta yang sangat berguna untuk perjalanan nanti. Terdapat juga isu pengangkutan awam yang digunakan untuk laluan destinasi tertentu jika ingin melancong nanti. Faedahnya ialah apabila anda ingin mendapatkan lawatan pelancong tambahan selain daripada apa yang saya katakan di atas, anda boleh menggunakan brosur dari pejabat pelancongan Vietnam.

CUACA DI HCMC VIETNAM.

Destinasi pelancongan ini jika dilihat dari cuaca tidak terlalu berbeza dengan Indonesia. Anda boleh melawat pada musim kemarau, adalah disyorkan kerana laluan perjalanan dan keselesaan perjalanan dapat dinikmati dengan sebaiknya. Lebih-lebih lagi, anda melawat tempat-tempat pelancongan yang memerlukan masa perjalanan yang panjang dan pengangkutan air.

PALAM ELEKTRIK.

Apabila alat anda tidak lagi berkuasa dan benar-benar lemah, jangan risau apabila ia datang untuk mengecas sama seperti Indonesia. Palam dua pin sesuai untuk digunakan pada litar elektrik di Vietnam. Jadi anda tidak memerlukan sambungan petak tambahan apabila menyambung ke litar.

LAWATAN KULINARI DI HCMC VIETNAM.

Saya telah meninjau tempat makan lawatan kulinari halal semasa berada di bandar ini dan ia agak mudah ditemui malah sangat mesra dengan Pham Ngu Lao, sudah tentu. Jadi anda tak risau bila perut anda berbunyi dengan harga yang sangat berpatutan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *