UiTM Bukit Besi – BukitBesi.Net

UiTM Bukit Besi

Membawa kehidupan baru kepada bekas Bandar Lombong. Selepas hampir 36 tahun berada dalam bayang-bayang, bandar perlombongan yang pernah terkenal di dunia Bukit Besi, di Terengganu, akan memulihkan kembali beberapa kegemilangannya apabila sebuah kampus UiTM baharu dibina di sana tidak lama lagi.

Kampus itu, menelan belanja kira-kira RM1 bilion, adalah yang kedua terbesar selepas kampus induk di Shah Alam dan akan membantu UiTM mencapai sasaran 200,000 pelajar pada satu-satu masa daripada 100,000 semasa.

Ia akan dibina di atas tanah seluas 484 hektar yang terletak di kawasan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), kira-kira 30 kilometer dari sini. Bukit Besi pernah menjadi tumpuan ribuan rakyat Malaysia dan warga asing pada zaman kegemilangannya dari 1930-an hingga 1960-an.

Warga asing itu datang dari sejauh Jepun, Amerika Syarikat, England, India, Pakistan dan Greece kerana di sini merupakan pusat perlombongan besi terbuka terbesar dan paling sibuk di dunia.

Malangnya, masalah birokrasi dan kejatuhan dalam pengeluaran besi berkualiti memaksa lombong yang merupakan sumber pendapatan terkaya Terengganu ditutup pada 1970. Pengendalinya, Eastern Mining and Metal Company (EMMCO) berlepas ke Australia untuk memulakan besi baharu. saya.

Ini membawa kepada penghijrahan berpuluh-puluh ribu orang yang mata pencarian mereka bergantung secara langsung atau tidak langsung kepada aktiviti perlombongan di lombong lama. Bukit Besi bertukar menjadi bandar hantu untuk beberapa lama, sehingga Ketengah terbentuk yang mengambil beberapa langkah untuk menghidupkan semula percikan kehidupan ke dalamnya.

Ketengah mewujudkan beberapa penempatan baharu di kawasan itu yang kini penduduknya bergantung kepada ladang getah dan kelapa sawit.

Pengarah Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri, Datuk Mazlan Ngah berkata kampus baharu itu akan dibina berhampiran Tasik Puteri, Bukit Besi selewat-lewatnya pada 2008. Apabila siap, ia akan menjadi kampus UiTM ke-13 di negara ini dan yang terbesar selepas kampus induk Shah Alam.

Kampus itu akan dibina dalam dua fasa dengan yang pertama seluas 122 ha dan yang kedua seluas 362 ha. Bukit Besi dipilih sebagai tapak kampus kerana tapaknya yang strategik berhampiran dengan Lebuhraya Pantai Timur dan banyak kemudahan yang telah diwujudkan oleh Ketengah.

Faktor lain ialah kampus sedia ada di Sura Hujung berhampiran yang boleh menyediakan kakitangan yang diperlukan untuk kampus baharu dan faedah lain.

Bagaimana untuk ke sana

Pulau Redang boleh dikunjungi dalam masa sejam dengan bot laju dari jeti di Merang, sebuah perkampungan nelayan kecil kira-kira 30 minit perjalanan darat dari Kuala Terengganu. Sebagai alternatif, anda juga boleh menaiki bot dari Jeti Shah Bandar di pulau Kuala Terengganu. Perkhidmatan feri juga disediakan dari jeti Kuala Terengganu dan mengambil masa 45 minit untuk sampai ke pulau itu.

Tempat menginap

1. Ayumayang Redang Island Resort

2. Berjaya Redang Beach Resort

3. Coral Redang Island Resort

4. Laguna Redang Island Resort

5. Redang Bahtera Resort

kredit to: Bukitbesi Blog

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *