Untuk Pengembara Percutian Bertemakan Sukan

Untuk Pengembara Percutian Bertemakan Sukan: Cukup Memanaskan Badan Sebelum Aktiviti Utama

Untuk Pengembara Percutian Bertemakan Sukan

Melancong bukan sekadar untuk menikmati kawasan pelancongan, malah tema sukan juga sudah mula dijalankan. Mengapa anda perlu melakukannya sebelum bersenam supaya kestabilan pergerakan ketika menjalankan aktiviti padi dapat berjalan dengan baik. Irama corak ini telah banyak disarankan oleh doktor yang mahir bersukan supaya pemanasan badan yang mencukupi memberi manfaat yang besar kepada peredaran metabolisme dalam badan supaya perkara yang menyakitkan badan dapat dielakkan segera. Seperti corak kembara sukan iaitu pendaki gunung, peluncur, hingga penyelam.

Z4XyR1TwzxiNypUodeF6pXjs094YVMB 5S9Up3UWsAHM5yVIQ5hclcVfFdbKUo7392sqwZY6Wwz2HsfTdno7vUy3HEsrMZP6NuVpfjv UgLSwc3q0d608uQzU2lQJSiua7iHBEYBCbq0aj2HZytoUT5Pbnq88y6Ys
Poto oleh: veritasimage.com

Pergerakan memanaskan badan dilakukan sebelum memulakan sebarang bentuk aktiviti sukan termasuk acara olahraga walaupun perlu mengikut peringkat ini. Perkara yang paling penting adalah memberi perhatian kepada salah satu daripadanya untuk mengelakkan kecederaan dan anda sebagai pengembara boleh mendapat prestasi badan yang terbaik dan sudah tentu kekal dalam keadaan baik.

Dalam artikel ini, terutamanya bagi anda yang bercadang untuk melakukan perjalanan sukan dalam apa jua bentuk, sudah tiba masanya untuk memanaskan badan sebagai langkah pertama sebelum memulakan aktiviti anda, inilah sebabnya betapa pentingnya memanaskan badan untuk mengelakkan beberapa kesan yang mungkin timbul dan berguna untuk keselesaan semasa melakukan aktiviti.

1. Memanaskan Badan Mengelakkan Kecederaan Badan.

Ini adalah sebab pertama sebelum bersenam anda mesti memanaskan badan terlebih dahulu. Kecederaan yang akan menyebabkan kesakitan di seluruh badan kerana sendi dan otot tidak mendapat rangsangan yang mencukupi daripada tekanan pertama sehingga kurang kenyal dan licin. Apabila anda membuat pergerakan secara tiba-tiba semasa otot dan sendi belum menerima pemanasan pertama yang mencukupi, pergerakan pantas, tendangan, dan juga kedudukan mendarat pada objek tertentu akan menjadi janggal, berpotensi menyebabkan kekejangan otot, terseliuh, sehingga otot menjadi koyak atau cedera. Otot yang koyak menyebabkan kecederaan dan akan mengakibatkan kecederaan fokus dan ia akan mengambil sedikit masa untuk pulih selepas beberapa jahitan diberikan untuk mengembalikannya ke kedudukan asal.

2. Mempercepatkan Prestasi Aktiviti Sukan.

Kenapa kita perlu memanaskan badan ketika bersenam, inilah manfaat yang akan anda rasakan dapat mempercepatkan prestasi aktiviti sukan. Akibat yang boleh dirasai ialah fleksibiliti otot dan aliran darah yang lebih baik ke otot. Melalui atau bersama-sama ini, pemanasan yang mencukupi menjadikan aliran darah yang membawa oksigen ke otot kekal stabil supaya pergerakan refleks yang anda inginkan dengan jarak yang anda tuju dapat lebih terarah.

3. Bekalan Tulang yang Lebih Sihat Dijaga Dengan Baik.

Memanaskan badan sebelum bersenam adalah berkhasiat untuk sendi tulang menjadi lebih sihat dan terpelihara dengan baik. Badan anda boleh bertindak balas dengan segera bahawa kecederaan yang akan berlaku dapat diminimumkan apabila menjalankan ujian memanaskan badan. Pemanasan badan yang anda lakukan sebelum sampai ke teras aktiviti boleh memberikan lebih banyak cecair kepada sendi supaya ia kekal fleksibel dan cukup pelincir untuk mengelakkan kakisan atau terkunci. Garis panduan ini diamalkan secara meluas dalam olahraga dan diwajibkan oleh undang-undang.

4. Membentuk Mental Atlet Sebelum Menceburi Aktiviti Fizikal Berat.

Memanaskan badan terlebih dahulu memberi peluang kepada anda sebagai subjek yang akan menjalankan aktiviti lasak untuk membuat persediaan mental agar badan bersedia menghadapi ujian fizikal yang agak berat. Kesan yang timbul ialah ia dapat melancarkan pengaliran darah yang bukan sahaja dimasuki pada sendi-sendi badan dan otot malah ke organ-organ penting lain sehingga dapat meminimumkan tekanan yang akan anda rasai.

Mental yang dibentuk dapat meningkatkan beberapa aspek konkrit seperti kaedah yang akan dijalankan, kemahiran membuat keputusan, dapat menyelaras untuk diri sendiri dan juga pasukan lain. Jika anda tidak mempunyai masa memanaskan badan yang mencukupi, pemikiran serius dan mental anda tidak akan disegerakkan, menyebabkan ketidakselesaan dalam sukan utama, jadi kelajuan, ketepatan dan kecekapan masa yang perlu anda lakukan adalah jauh dari sasaran dan terhad .

PENUTUP.

Memanaskan badan tidak perlu lama, mengambil masa 5 minit – 15 minit sudah lebih dari cukup. Otot menjadi lemah supaya risiko kekejangan otot dan juga kecederaan dapat dielakkan. Kecederaan otot yang memberi kesan tidak selesa tiba-tiba menjadi kaku dan tidak boleh digerakkan sehingga anda boleh jatuh dan cedera tanpa sebarang amaran.

Kekejangan otot yang sering berlaku ialah rasa seperti dicubit, ditarik, hingga terasa dilipat pada masa tertentu. Sekiranya keadaan seperti ini berlaku, ia akan mengambil masa yang agak lama untuk pulih, lebih-lebih lagi jika terdapat otot yang koyak yang memerlukan jahitan, ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh.

Jadi begini, jika kenderaan beroda empat hanya perlu dipanaskan sebelum digunakan supaya peredaran enjin dan sistem enjin masih sejuk kerana tidak berjalan hampir sepanjang malam, sudah tentu perlu diberi aktiviti pemanasan semula. supaya prestasi enjin kenderaan menjadi lebih cemerlang. Begitu juga dengan badan, ia perlu memanaskan badan sebelum otot dan sendi yang menyokong semua aktiviti lasak dapat kekal dalam keadaan baik supaya impak yang dirasai ketika menjalankan aktiviti sukan lasak akan kekal selesa dan sangat gembira.

Risiko yang amat dirasai jika anda tidak memanaskan badan adalah kecederaan apabila anda melakukan sukan teras. Sekarang anda tahu mengapa sebelum senaman teras anda perlu memanaskan badan terlebih dahulu kerana pemanasan badan yang telah anda lakukan adalah untuk mengelakkan kecederaan atau ketidakselesaan semasa acara penting dan meningkatkan prestasi badan untuk kekal cergas dan ingin sihat semasa melancong anda boleh mendapatkan yang terbaik .

Kini setelah anda mengenali pengembara dengan topik percutian bertemakan sukan, dia juga perlu memanaskan badan agar daya tarikan perjalanan yang anda inginkan dapat direalisasikan. Lakukan yang terbaik dan mengikut arahan daripada doktor sukan atau pengamal sukan yang menghadirkan mentor kepada anda untuk laksanakan dengan betul seiring dengan peringkat yang akan dilalui. Semoga bermanfaat dan selamat melancong.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *