Vitamin Untuk Sihat Mata

Vitamin Untuk Mata yang Sihat Kekal Sihat Sepanjang Masa

Vitamin Untuk Sihat Mata

Vitamin untuk kesihatan mata perlu diingat agar kesihatan mata terjaga sepanjang masa, ini adalah cara terbaik untuk menyihatkan mata agar keluhan penglihatan dapat diminimumkan seawal mungkin agar tindakan doktor yang hebat dapat berkesan dan tepat. 

Pada masa ini, Vitamin A yang banyak didapati boleh diperolehi daripada sayur-sayuran dan buah-buahan, bukan sahaja daripada sumber asli jenis ini, malah ia juga boleh didapati daripada suplemen yang telah disyorkan oleh doktor yang hebat dan juga boleh menjadi alternatif. Vitamin untuk kesihatan mata kekal sihat, ramai yang memfokuskan Vitamin A sebagai nutrien penting supaya kestabilan mata bebas daripada penyakit generatif yang agak berbahaya iaitu katarak, glaukoma, juga degenerasi makula berkaitan usia atau AMD. 

Anda perlu bersedia untuk segala yang mungkin berlaku, mesti dijangka awal dan pastikan nutrien yang diperlukan oleh organ mata dapat disediakan dengan cukup baik daripada makanan pepejal yang berkhasiat atau makanan cecair yang telah dipreskripsikan oleh doktor hebat dalam bentuk suplemen, bersama dengan penerangan.

6Ll8lga8cfx4O5TKoEV4igqyN3t2 Q4GU7BVZ6Na17e8pzeyJ8BldYFO vwPTN eSMGcamNArdxRCbnlG o8P8cWQ3DAwN93xu
Poto oleh: papasemar.com

1. ASID LEMAK OMEGA 3

Jenis makanan yang perlu anda ambil mestilah mengandungi asid lemak omega 3 yang tentunya sangat bermanfaat untuk kesihatan mata dan juga memberi kesan yang sihat kepada jantung. Kandungan yang melengkapi omega 3 ini iaitu DHA dan EPA memberi manfaat kepada retina dan lapisan di belakang bola mata yang sangat sensitif terhadap cahaya yang masuk. 

Jika EPA digunakan oleh agensi untuk menghasilkan DHA. Fungsi keseluruhan Omega 3 yang mengandungi anti-radang yang sangat semulajadi adalah mujarab untuk mata kekal lembap dan tidak cepat kering. 

Makanan yang mengandungi Asid Lemak Omega 3 ialah: salmon, tuna, biji rami, dan makanan lain yang mengandungi unsur ini dalam setiap hidangan.

2. LUTEIN DAN ZEAXANTHIN.

Kedua-dua unsur ini adalah karotenoid yang berkesan dan sifatnya sebagai antioksidan. Apabila terdapat kerja dan prestasi pada organ mana, tekanan oksidatif timbul yang akan mencetuskan glaukoma dan akan memberi kesan kepada penglihatan yang lain. Menurut Yayasan Penyelidikan Glaukoma, kedua-dua komponen pemakanan ini biasanya terdapat dalam sayur-sayuran hijau gelap, tinggi nitrat, dan mengandungi nutrien lain yang berkhasiat untuk mencegah tekanan oksidatif.

Makanan yang mengandungi Lutein dan Zeaxanthin ialah: jagung, telur, betik, brokoli, nektarin, pucuk Brussels, selada romaine, dan lain-lain.

3. VITAMIN E.

Terdapat banyak literatur yang mengatakan bahawa Vitamin E juga diperlukan oleh organ mata untuk menjadikannya stabil dan sihat. Anda perlu memberi perhatian kepada jumlah Vitamin E yang mencukupi yang merupakan elemen penting sebagai anti-oksida yang cukup kuat iaitu hampir 70% yang wajib diambil oleh anda yang berumur 30 tahun dalam kuantiti yang mencukupi. 

Selain Vitamin E, vitamin lain juga diperlukan dalam jumlah yang mencukupi seperti C, dan A. Menurut kajian, Vitamin E sangat mujarab untuk mencegah katarak dan melawan radikal bebas yang sangat berbahaya yang boleh memecahkan atau merosakkan tisu yang sihat.

Makanan yang mengandungi Vitamin E ialah: kacang panjang, tiram, daging merah, kacang hijau, yogurt.

4. VITAMIN C.

Semestinya telah dimasukkan dalam hasil kajian pelbagai pakar bahawa Vitamin C yang wajib diambil setiap hari sangat mujarab untuk mengurangkan risiko penyakit mata iaitu katarak. Setiap sel dalam badan bergantung kepada Vitamin C iaitu antioksidan yang cukup kuat untuk melindungi sel daripada kerosakan dan mengekalkan keadaan sihat.

Makanan yang mengandungi Vitamin C ialah: strawberi, oren, kiwi, anggur, dan buah-buahan lain yang mengandungi vitamin ini sebagai unsur penting.

Selepas anda mengetahui bahawa vitamin dan unsur penting lain sangat bermanfaat untuk kesihatan mata, anda harus menyediakannya dalam bahagian hidangan yang sihat setiap hari. Setiap makanan yang telah disediakan nanti mestilah mengandungi komponen penting yang sihat ini agar kecukupan vitamin dan unsur penting lain dapat dimanfaatkan oleh mata untuk menjalankan aktiviti kesihatan yang penting dalam kehidupan seharian. 

Jangan biarkan ia kurang dan tidak boleh berlebihan, kerana mata adalah organ yang sangat sensitif dan mesti dirawat, anda mesti mengambil semua unsur penting dan vitamin ini dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengelakkan penyakit berbahaya yang pasti akan memburukkan lagi keadaan mata seperti sebagai katarak dan glaukoma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *